Florence

Florence (Firenze in het Italiaans) is de hoofdstad en tevens grootste stad uit de regio Toscane. Deze stad is een erg populaire bestemming voor een citytrip. Toeristen komen voor de talloze kunstwerken en bewonderingswaardige architectuur. Florence wordt niet zomaar de bakermat van de renaissance genoemd: veel beroemde schrijvers, wetenschappers en kunstenaars werden hier geboren of hebben hier gewoond. 

Zelfs als je niet voor cultuur komt, heeft de stad veel te bieden. Zo is het een geweldige winkelstad. Je vindt er de bekende ketens, maar ook winkeltjes die je nergens ander kunt vinden. In Florence vind je opvallend veel lederwaren en schoenwinkels. Maar ook kunst en antiek is er erg veel te koop. 

Florence

Op het gebied van eten en drinken zijn de mogelijkheden eindeloos. Of je nu een snelle pizza wil of culinair verwend wil worden, in deze stad is het allemaal mogelijk. Ook ijssalons zijn er veel in Florence. Kies voor een ijssalon waar ze aangeven dagelijks vers ijs te maken, dit zijn meestal de beste salons. 

Tip: als u een citytrip naar Florence maakt, is het een goed idee om een Firenzecard aan te schaffen. Zodra deze kaart geactiveerd wordt, kun je kiezen uit 72 musea die je de aankomende 72 uur (eenmalig) gratis kunt bezoeken. Je kunt onder andere deze musea bezoeken: Fondazione Palazzo Strozzi, Museo di Palazzo Vecchio, Museo Stefano Bardini, Cappella Brancacci en nog veel meer! Een bijkomend groot voordeel van deze kaart, is dat je niet in de wachtrij hoeft te staan.

Florence: de bezienswaardigheden

Attracties en culturele highlights die je tijdens jouw bezoek aan Florence eigenlijk niet kunt overslaan. De mooiste plekjes van deze bestemming zijn echt het bezoeken waard:

  • Kathedraal di Santa Maria del Fiore

De koperrode koepel van deze kathedraal domineert de horizon in Florence. De Kathedraal di Santa Maria del Fiore, die vooral bekend staat als de Duomo, is een van de grootste van Europa. In 1296 werd met de bouw gestart en pas in 1472 was de kathedraal klaar. De eerste bouwmeester, Arnolfo di Cambio, maakte ook het ontwerp. De koepel werd echter ontworpen door Brunellesci. Binnenin is het gebouw redelijk sober, maar aan de buitenkant is de kathedraal rijkelijk versierd met marmer. Een bezoek aan de kerk is gratis. Wel moet je er rekening mee houden dat te blote schouders en korte rokken niet mogen. 

  • Campanile di Giotto

Naast de Duomo staat de klokkentoren Campanile di Giotto. Zijn naam dankt deze toren aan de ontwerper: Giotto di Bondone. Je kunt deze 85 meter hoge klokkentoren helemaal tot in de top beklimmen. Het is een flinke klim: 414 treden op een erg nauwe trap. Maar het is wel de moeite waard, bovenin heb je een geweldig uitzicht over de Duomo en stukken van Florence. Voor deze klokkentoren heb je tickets nodig. Je kunt een apart ticket kopen of een combi-ticket voor alle onderdelen van de kathedraal (het Baptiserium en het ondergrondse deel).

  • Ponte Vecchio

De bekendste brug van Italië vind je in Florence: de Ponte Vecchio. Op deze oude brug zitten allemaal juweliers gevestigd in de oude, oorspronkelijke winkels. Eerst zaten er allemaal slagers op deze brug. Maar dit stonk zo erg, dat men eiste dat ze werden vervangen door juwelierszaken. Er loopt een geheime gang vanaf het Palazzo Vecchio tot over de Ponte Vecchio.

  • Uffizi museum 

Het Uffizi is een van de meest belangrijke musea ter wereld. Nergens is er zo’n grote verzameling renaissance kunst te zien als hier. Het Uffizi werd in opdracht van de De Medici familie gemaakt. Je kunt er onder andere beroemde werken bewonderen van Boticelli, zoals de Geboorte van Venus en Primavera. Maar ook schilderijen van Rafael, Titiaan, Leonardo Da Vinci en vele andere renaissance schilders. Ook staan er majestueuze beeldhouwwerken tentoongesteld, waaronder een grote collectie Romeinse en Griekse beelden. Daarnaast is er een afdeling met buitenlandse kunst. Hier zijn bijvoorbeeld werken van Rubens en Rembrandt te vinden. 

Musea in Florence

In het Museo Casa di Dante kun je alles leren over het leven van Dante Aleghieri, een van de meest beroemde inwoners van Florence. Het meest bekende werk van deze dichter is Divina Comedia. Een andere beroemde inwoner van Florence was Galileo Galilei. In het Galileomuseum ontdek je alles over zijn leven en ontdekkingen. Mooie bezienswaardigheden zijn de oude telescopen en wereldbollen. 

Een heel ander soort museum, is het Museo di San Marco. In dit oud Dominicanenklooster kun je nu een bezoek brengen aan de kerk en de slaapcellen van de monniken. In deze cellen zijn prachtige Bijbelse scenes geschilderd. 

Voor de meer natuurgerichte mensen, zijn het Natuurhistorisch museum en het Zoölogisch museum niet te missen. Bij het Natuurhistorisch museum kun je onder andere imposante skeletten van mammoeten, prehistorische runderen en sabeltandtijgers bewonderen. In het Zoölogisch museum vind je veel diersoorten en een collectie bijzondere wassen beelden. Deze beelden kunnen wel als heftig worden ervaren: ze zijn erg levensecht en er zijn ook opengewerkte lichamen te zien. Maar er zijn nog meer bezienswaardigheden in Florence.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn:

Het Palazzo Pitti, het paleis van de familie De Medici, is te bezichtigen en omvat maar liefst zeven verschillende onderdelen. De paleistuinen (Boboli-tuinen) zijn aangelegd in de 16e eeuw en naast de vele planten kun je er ook de nodige kunstwerken bekijken. In de tuinen ligt tevens een grot met een erg fantasierijk interieur: de Grotto Grande.  

Ook een bezoek aan de Santa Maria Novella mag eigenlijk niet ontbreken. Deze basiliek is een van de oudste kerken van de stad en is prachtig gedecoreerd. Het Baptiserium, wat gelegen is naast de Duomo, biedt niet enkel langs de buitenzijde een indrukwekkend aanzicht. Ook de deuren zijn meer dan opvallend. De panelen vertellen namelijk verschillende verhalen uit de Bijbel. Piazzale Michelangelo is een plein met een geweldig uitzicht. Het ligt hoog boven de stad en is te bereiken via een aantal lange trappen.

Houd je van overdekte markten? Ook dan zit je Florence helemaal goed. In deze stad kun je er meerdere vinden, waarvan de Mercato Centrale bij San Lorenzo de grootste is. Zeker voor de culinaire liefhebber is deze markt een ware belevenis. 

Denk ook eens aan Napels als citytrip bestemming. Deze stad raakt steeds meer in trek bij toeristen, en dat is niet voor niets.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie