Milaan

Milaan staat bekend als winkelparadijs, modehoofstad en voetbalbolwerk. Dit zorgt ervoor dat de Italiaanse hoofdstad één van de populairste citytrip bestemmingen is van Italië. Wat veel toeristen vooral zo geweldig vinden aan Milaan, is het feit dat het ondanks zijn populariteit nog steeds erg authentiek is.

Economisch gezien is Milaan de belangrijkste Italiaanse stad: de Italiaanse beurs is er gevestigd, er zetelen veel bedrijven en de Italiaanse mode heeft hier zijn wortels. Deze zakelijke kant merk je ook in het dagelijkse leven. Nergens zie je zoveel goedgeklede zakenvrouwen en -mannen lopen. Maar ook hotels richten zicht gedeeltelijk op de zakelijke markt en in sommige delen van Milaan zie je dat restaurants vooral focussen op zakenlunches en -diners. 

Milaan dom

Eten en drinken speelt een grote rol in het leven van Italianen, dit is niet anders in Milaan. Zowel lunch als avondeten zijn er uitgebreid. Je kunt erg lekker eten in Milaan, maar over het algemeen is het wel vrij prijzig. Een typisch streekproduct is de blauwschimmelkaas Gorgonzola. Deze wordt alleen maar in en rondom Milaan gemaakt.

Natuurlijk is Milaan ook bekend vanwege de twee roemruchte voetbalclubs. AC en Inter Milan zijn al jaren succesvol, zowel in de Italiaanse competities als op internationaal vlak. In het stadion waar beide clubs spelen, Stadio Guiseppe Meazza, zit ook een museum. 

De beste manier om jezelf te verplaatsen in Milaan, is met de metro. Het is een goedkope manier en bovendien heb je zo vrijwel nooit vertraging.

Milaan: de bezienswaardigheden

Attracties en culturele highlights die je tijdens jouw bezoek aan Milaan eigenlijk niet kunt overslaan. De mooiste plekjes van deze bestemming zijn echt het bezoeken waard:

  • Duomo di Milano

Dit prachtige en spectaculaire gebouw is voor veel toeristen de eerste stop. En dat is niet verwonderlijk: deze kathedraal is een waar gotisch kunstwerk. De Dom is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen ter wereld en de grootste van Italië. De bouw nam zo’n 500 jaar in beslag, de Dom is dan ook tot in de kleinste details ontzettend mooi afgewerkt. Je kunt hem bezoeken en beklimmen, vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht over Milaan. Omdat de Dom erg populair is, kan de wachtrij voor inkomsttickets erg lang worden. Het is daarom aan te raden je tickets online te kopen.

  • Santa Maria delle Grazie

Deze kerk werd gebouwd in 1942 en heeft een bijbehorend klooster. Het meest indrukwekkende aan dit klooster, is de fresco van 460 x 880 cm van Leonardo da Vinci: Het Laatste Avondmaal. Er mogen slechts 25 mensen per keer naar binnen om deze muurschildering te bekijken. Je kunt alleen naar binnen als je vooraf een plekje reserveerde. Houd er rekening mee dat je tegenwoordig vaak al maanden van te voren moet reserveren.

Het Piazza Santa Maria delle Grazie aangrenzend aan dit klooster is een erg fijne plek om even tot rust te komen. 

  • Castello Sforzesco

Dit kasteel en zijn prachtige fontein behoren tot de beroemdste monumenten van de stad. Er is ook een archeologisch museum en je kunt er meesterwerken van beroemde schilders bewonderen. Daarnaast zijn er 15de tot 21ste-eeuwse meubels te bezichtigen en vinden er tijdelijke tentoonstellingen en concerten plaats. 

  • La Scala Theater 

Dit is hét theatergebouw van Milaan en wellicht zelfs één van de mooiste theatergebouwen van de wereld. Kaarten voor beroemde stukken zijn dan ook vaak al maanden van te voren uitverkocht. In het gebouw zit eveneens een museum waar je onder andere muziekinstrumenten en keramische stukken kunt bewonderen.

  • Galleria Vittorio Emanuele II

Tussen het Dom plein en de Piazza della Scala werd als verbinding een bijzondere passage gebouwd. In deze overdekte winkelstraat hebben verschillende grote namen een winkel. In het hart van de passage kun je een prachtige ingelegde mozaïekvloer vinden. De grote glazen dakkoepel zorgt voor een aparte en mooie lichtinval. 

Musea in Milaan

In het Pinacoteca di Brera vind je een imposante collectie van oude meesters. De meeste stukken heeft Napoleon ontvangen als belasting. Dit museum ligt op de bovenverdieping van een paleis. Op de benedenverdieping is de eeuwenoude Accademia de Belle Arti. 

De Galleria d’Arte Moderna zit gevestigd in dé villa van Milaan. Het neoklassieke pand leent zich uitermate om de bijzondere werken van onder andere Vincent van Gogh, Paul Gauguin en Silvestro Lega tentoon te stellen. 

In het prachtige 15e-eeuwse Castello Sforzesco zitten een aantal interessante musea: het archeologisch museum, een beeldend museum over Milaan, een museum voor muziekinstrumenten, het Museum of Ancient Art, met werken van Italiaanse kunstenaars, en een collectie van de schilder Allessandro Durini.

In het museum voor kunst en wetenschap leer je van alles over boeiende onderwerpen. Zo wordt er verteld over Leonardo da Vinci, maar bijvoorbeeld ook over het vervalsen van kunst en antiek.

Een bijzonder museum is het Museo del Giocattolo e del Bambino. Hier wordt een tijdreis gemaakt met als onderwerp speelgoed. Het oudste speelgoed dat men er heeft, dateert uit de 18e eeuw. Er is ook een laboratorium waar je zelf speelgoed kunt ontwerpen en creëren. 

Andere interessante bezienswaardigheden zijn:

Navigli wordt vaak gezien als dé uitgaansbuurt van Milaan. Het is een pittoreske wijk, die zich kenmerkt door het grachtensysteem. Tegenwoordig liggen er binnenvaartschepen die dienst doen als uitgaansboot. Ook zijn er in deze wijk veel leuke boetieks en ateliers te vinden.

Als je de duurste en mooiste winkels van Milaan wil zien, dan moet je naar de ‘gouden driehoek’. Die ligt in de wijk Monte Napoleone en bestaat uit de straten Via Manzoni, Via Monte Napoleone, Corso Venezia en Via della Spiga. De namen van alle grote ontwerpers zijn hier te vinden. 

Het mooiste stadspark van Milaan is de Giardini Pubblici. Hier ben je even weg van de drukte van de stad en kun je genieten van groen en mooie waterpartijen. Ook het park Parco Sempione is een aanrader om te bezoeken. 


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie