Krakau

Met al haar historische gebouwen en rijke geschiedenis waan je je tijdens een bezoek aan Krakau terug in de tijd. Toch heeft Krakau zich ontwikkeld tot één van de meest moderne en bruisende steden van Europa. Krakau is een echte jongerenstad; ruim 10 procent van de inwoners is student. Het is nog een relatief onbekende bestemming voor een stedentrip, maar het wordt tijd dat daar verandering in komt. Deze stad zit namelijk vol avontuur en vermaak.

Krakau heeft een werkelijk prachtig historisch centrum met talloze bezienswaardigheden, pleinen, steegjes en winkeltjes. Vanuit de stad rijd je gemakkelijk richting de bergen en natuurgebieden om aan de drukte te ontsnappen.

Een ander groot voordeel is dat Krakau een relatief goedkope stad is om te bezoeken. De stad is mede daarom populair onder backpackers. Ontdek hieronder wat de stad allemaal te bieden heeft en begin alvast met het plannen van je volgende citytrip!

De Koninklijke Route

Krakau heeft veel historische bezienswaardigheden. De meesten liggen in en rondom het oude stadscentrum. Er loopt een route door het centrum die je langs al deze culturele hoogtepunten leidt. Deze route, die vroeger gebruikt werd voor ceremoniële optochten, wordt ook wel de Koninklijke Route genoemd. De stadswandeling is zo’n vier kilometer lang en is de perfecte manier om de stad beter te leren kennen.

Sint Floriaan, de Barbakan en de Grote Markt

De route begint bij de St. Floriaankerk. Ten zuiden van deze kerk vind je de Barbakan, een middeleeuws verdedigingsgebouw. Achter de Barbakan betreed je de oude stad door de St. Floriaan poort. Ooit stonden er wel acht van zulke torens ter verdediging van de stad, maar in de negentiende eeuw werden de overige zeven verwoest.

Vervolg de route over St. Floriaan straat, de meest bekende straat van de stad. Hier vind je prachtige historische gebouwen en kan je heerlijk winkelen. De straat leidt je naar de Grote Markt. Dit is het kloppend hart van het oude centrum. Je vindt er cafeetjes, pubs, museums, straatartiesten, souvenirwinkels, hostels en indrukwekkende middeleeuwse architectuur. In de zomer is dit de ideale plek om terrasjes te pakken en in de zon te genieten van een Pools biertje. En in de winter is het met de gezellige kerstmarkten minstens zo gezellig.

Mariakerk, Sukiennice en Sint-Adalbertkerk

Aan de Grote Markt grenst de gotische Mariakerk met haar asymmetrische torens. Zij vormt samen met burchtheuvel Wawel het gezicht van de stad. De kerk is prachtig om te zien, zowel vanbinnen als vanbuiten. Midden op het marktplein bevindt zich de markthal Sukiennice. Dit was vroeger een internationaal handelscentrum. Tegenwoordig vind je er allerlei kraampjes waar je souvenirs en ambachtelijke producten kunt kopen. Tevens grenzend aan het marktplein staat de bijna 1000 jaar oude Sint-Adalbertkerk. Zeker een bezoekje waard!

Dominicanenkerk, Franciscanenkerk en burchtheuvel Wawel

De Koninklijke Route gaat verder langs de Dominicanenkerk, ook wel bekend als de Heilige Drievuldigheid. Deze kerk is één van de grootste rooms-katholieke kerken in de stad. Aan de andere kant van het kruispunt waar deze kerk aan grenst, bevindt zich de Franciscanenkerk. Het eindpunt van de route is de burchtheuvel Wawel. Met het Koninklijke Kasteel, de kathedraal en het prachtige uitzicht over de rivier, is dit één van de mooiste plekken van de stad. Onder de Wawel heuvel bevindt zich de zogenaamde Drakengrot. Sinds de ontdekking van de grot is deze bekend door de vele legendes. Zo zou de grot ooit het thuis zijn geweest van een angstaanjagende draak.

Andere bezienswaardigheden

De Koninklijke Route is nog maar het begin van wat Krakau te bieden heeft. Vervolg je ontdekkingsreis door de stad en breng een bezoek aan het mooie Planty park, de indrukwekkende zoutmijnen, het wonderschone nationale park Ojców of één van de museums van Krakau.

Planty Park

Het oude stadscentrum van Krakau is omringd door een rustgevende groene zone met bomen, bruggetjes en vijvers, standbeelden en bloembedden. Dit is het Planty park. Het park bestaat uit acht vloeiend in elkaar overlopende tuinen en biedt de mogelijkheid om een mooie natuurwandeling rondom het centrum te maken. In het park vind je genoeg bankjes om even lekker achterover te zitten en te genieten van hoe het Poolse leven zich vlak voor je voeten afspeelt.

Wieliczka zoutmijnen

Net buiten Krakau en verstopt van de rest van de wereld, liggen de Wieliczka zoutmijnen. In de middeleeuwen, toen zout nog van grote waarde was, profiteerde Krakau enorm van dit ‘witte goud’. Ook zorgde de mijn voor een toename in het toerisme. Al in de 15e eeuw kwamen er mensen, vaak rijken en welgestelden, van heinde en verre om deze ondergrondse wereld te bewonderen. Vandaag de dag komen er nog steeds mensen uit de hele wereld de zoutmijnen bekijken. Niet gek dat de mijnen op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Bezoekers van de mijn krijgen uitleg over het werken in de mijn, ondergrondse meren en kunstwerken van zout. Ook vind je er een bijzondere ondergrondse kathedraal. Houd er bij je bezoek rekening mee dat het niet warm is de mijnen en dat er veel trappen op de route liggen.

Ojców Nationaal Park

Als je alle drukte even zat bent en je graag wat meer van het land wil zien, is een bezoek aan Nationaal Park Ojców een uitstekende keuze. Het is het kleinste nationale park van Polen, maar in dit geval zegt de omvang maar weinig. Het park is namelijk één van de mooiste plekken van het land en ligt maar zo’n 25 kilometer buiten de stad. Bovendien is de weg er naartoe op zichzelf al de moeite waard. Je kunt er voor kiezen een fiets te huren en langs de prachtige Vistula rivier naar het park te fietsen. De minder sportievelingen onder ons kunnen een elektrische fiets of scooter huren of met het openbaar vervoer gaan. Naast prachtige natuur vind je in het park verscheidene kastelen en een restaurantje waar je een pauze kunt nemen met koffie en een Poolse lekkernij.

Museums

Tijdens een stedentrip naar een stad met zulke rijke geschiedenis mag een bezoek aan één van de museums niet ontbreken. In Oskar Schindlers Emaillefabriek leer je meer over Krakau tijdens de bezettingstijd door de nazi’s. Meer over de geschiedenis van de stad hoor je in het Historisch Museum. In het Nationaal Museum bewonder je Poolse kunstwerken en een ander zeer populair museum is het ondergrondse Rynek Underground. Andere leuke museums zijn het Pools Luchtvaartmuseum, het Pinball Museum en het Museum van Illusies.

Heel veel plezier tijdens je bezoek aan het historische Krakau!


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie