Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, is een geliefde citytrip bestemming. Het is een erg veelzijdige stad, waar je kunt genieten van authentieke, historische gebouwen, mooie en interessante musea, maar ook erg lekker eten. In deze stad vind je dan ook één van de beste restaurants ter wereld: NOMA. 

Deens weetje: hoewel het jou vast vreemd in de oren klinkt, is het voor Denen heel normaal om te ontspannen op een begraafplaats. Een van de meest populaire begraafplaatsen is Assistens Kirkegård. Hier zijn in de 19e eeuw veel beroemdheden begraven, zoals bijvoorbeeld de natuurkundige Niels Bohr en de architect Finn Juhl. Assistens Kirkegård is niet alleen een plaats waar veel mensen komen om te wandelen, joggen of picknicken. Er zijn ook het hele jaar door culturele evenementen.

Kopenhagen kade

In het centrum van Kopenhagen kun je uitgebreid shoppen. In de volksmond worden de verschillende winkelstraten tot een winkelpromenade gemaakt: Strøget, oftewel ‘de strook’. Het is er mooi genoeg om alleen rond te lopen, maar iedereen kan er ook naar hartenlust winkelen. Je vindt er de grote merken en warenhuizen, maar ook volop exclusief Deens design. En het is er compleet autovrij.

Ook als je van het nachtleven houdt, is Kopenhagen the place to be. Zowel in de binnenstad als langs de kades is het gezelligheid troef. Voor een betaalbaar, maar levendig avondje stappen, moet je in de Versterbro zijn. Dit is een urban buurt waar veel studenten wonen. 

Tip: bij een bezoek aan Kopenhagen, is de aanschaf van een Copenhagen Card een goed idee. Er zijn verschillende kaarten te koop, voor 24, 48, 72 of 120 uur. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot 73 bezienswaardigheden, rondleidingen en activiteiten. Bovendien mag je gratis en onbeperkt reizen met de trein, bus en metro binnen Kopenhagen.

Kopenhagen: de bezienswaardigheden

Attracties en culturele highlights die je tijdens jouw bezoek aan Kopenhagen eigenlijk niet kunt overslaan. De mooiste plekjes van deze bestemming zijn echt het bezoeken waard:

  • De kleine Zeemeermin

De kleine zeemeermin is hét wereldberoemde beeld in Kopenhagen. Zoals de naam al doet vermoeden, stelt het de hoofdpersonage uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen voor. Het beeld werd gemaakt in opdracht van de eigenaar van Carlsberg, Carl Jacobsen. Het beeld dateert uit 1913 en is een van de meest bezochte toeristische attracties in Kopenhagen. 

  • Rosenburg Kasteel

Rosenburg Kasteel staat midden in de stad, in Kongens Have (de tuin van de koning), een ontzettend mooi park. Begin 17e eeuw werd er met de bouw van het kasteel begonnen, in opdracht van Koning Christian de Vierde. Hij wilde het gebruiken als zomerresidentie. Sinds 1838 is het kasteel als cultuurhistorisch museum geopend. Alle vertrekken zijn nog in de oude staat. Bij een bezoek aan dit kasteel krijg je dus een perfect beeld van de woonsituatie van vroegere Deense koningen. In de kelder zijn de kroonjuwelen van Denemarken te bezichtigen. Ook het park is meer dan een bezoek waard. Op mooie dagen is het dan ook een populaire picknickplaats. 

  • Tivoli

Tivoli is een erg mooi aangelegd pretpark, dat midden in het centrum van Kopenhagen ligt. Het is geopend in 1843, en is een van de oudste attractieparken in de wereld. Walt Disney bezocht dit park om inspiratie op te doen voor zijn Disneyparken©. Tivoli telt zo’n 25 attracties. Ook de oudste houten rollercoaster ter wereld kun je hier vinden. ’s Avonds is het park schitterend verlicht met meer dan 100.000 lampjes. 

  • Amalienborg Paleis 

Amalienborg is de huidige woonplaats van de Deense koninklijke familie. Rondom het plein zijn er vier gebouwen, elk gezin heeft zijn eigen woning. Om ongezien bij elkaar te kunnen komen, zijn er ondergrondse gangen. Amalienborg is niet alleen heel mooi om een keer langs te wandelen, het is ook de moeite om de wisseling van wacht bekijken. Deze vindt elke dag om 12 uur stipt plaats, maar wel alleen als de koninklijke familie aanwezig is.

Een van de gebouwen is ook toegankelijk voor het publiek. Hier kun je rondkijken in de koninklijke eetkamer, de salon en de garderobe. Daarnaast is er een museum dat interessant is om te bezoeken.

Musea in Kopenhagen

Het meest bezochte museum in Kopenhagen, is het Nationaalmuseet (Nationaal Museum). Het Nationaalmuseet heeft een collectie volkenkundige voorwerpen en bezit daarnaast een grote verzameling kunstvoorwerpen en artefacten, waaronder een collectie runen uit de tijd van de Vikingen. Ook is er een afdeling gericht op kinderen. Hier kunnen jongens zich kleden als een ouderwetse schipper en voor meisjes zijn er bijpassende jurkjes. Geheel in stijl kunnen ze dan aan boord van een exacte kopie van een Vikingschip.

Ny Carlsberg Glyptotek werd opgericht door Carl Jacobsen, eigenaar van Carlsberg. Hij vernoemde het naar zijn brouwerijen. ‘Glyptotek’ betekent zoveel als collectie beeldhouwwerken. Deze zijn er dan ook veel te zien in dit museum. De collectie bevat stukken uit de Deense Gouden Eeuw en ook veel werken van Franse impressionisten. 

In het Arbejdermuseet kun je vier vaste tentoonstellingen bekijken. Ze tonen hoe het dagelijkse leven van arbeiders zo’n 150 jaar geleden was. 

Andere interessante bezienswaardigheden zijn:

Eigenlijk moet je bij een bezoek aan Kopenhagen langs de Carlsberg brouwerij. Wil je alles leren over het uit 1847 stammende biermerk, dan kun je de Carlsberg Experience volgen. Je leert er eveneens alles over het brouwproces en natuurlijk mag je na afloop een Carlsberg proeven.

Een andere mooie plek om cultuur te proeven, is Nyhavn. Aan deze mooie en gezellige haven staan veel oude panden met gekleurde voorgevels. Er zijn huizen bij die meer dan 300 jaar oud zijn. Hans Christian Andersen heeft in meerdere van deze huizen aan de kade gewoond. Het is ook een erg fijne plaats om even neer te strijken op een van de veelvuldig aanwezige terrassen.

Eveneens gelinkt aan Hans Christian Andersen, is de Rundetårn, de ronde toren van Kopenhagen die regelmatig terugkomt in zijn sprookjes. De toren huisvest de oudste nog in gebruik zijnde sterrenwacht van Europa.

Het oudste pretpark ter wereld vind je in Kopenhagen. Dyrehavsbakken is een gratis toegankelijk park, maar elke attractie kost geld. Er is onder andere een houten achtbaan uit 1932.

Vrijstad Christiania is ook een bezoek waard. Deze stad in een stad herbergt een zelfverklaarde semi-onafhankelijke maatschappij. Er wonen vooral mensen met een creatieve en vrije geest. Let wel: hoewel je welkom bent om de bijzonder kunstwerken en graffiti te bewonderen, wordt het niet gewaardeerd als je foto’s neemt.

Tips en inspiratie voor een stedentrip naar Kopenhagen

Koop voor een strakke planning een mooie reisgids als u naar Kopenhagen op vakantie gaat.

Elders op het web staan ook diverse tips:


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie