Wenen

Wenen is veruit de grootste stad van Oostenrijk en ook het culturele centrum van het land. Vanwege de rijke historie en natuurlijk vanwege het feit dat stad een absoluut middelpunt is van de klassieke muziek en opera is Wenen uitermate geschikt voor een mooie citytrip. Vanwege de vele monumentale panden, kerken en paleizen en de ligging aan de rivier de Donau heeft de stad een historisch en daarmee erg romantisch uiterlijk. Met de vele bezienswaardigheden is het een stad voor alle leeftijden.

belvedere Wenen

Wist je dat het centrum van Wenen op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Dat komt omdat het centrum uit vele authentieke gebouwen bestaat die met elkaar een soort openlucht-museum vormen. Men ziet in Wenen veel gebouwen uit de baroktijd, maar ook uit de art nouveau stijl is veel terug te vinden. Je vindt in Oostenrijk een mix van verschillende culturen. Ongeveer één derde van de Weense bevolking heeft een achtergrond die niet Oostenrijks is. Het maakt de stad multicultureel en eigentijds.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Wenen

Twijfel niet over een citytrip naar Wenen, want er is genoeg te zien en te beleven. Een belangrijke Europese stad waar je mooi herinneringen zult opbouwen. Duits is er de voertaal, maar eventueel kun je in het Engels ook prima uit de voeten. De belangrijkste bezienswaardigheden om ten volle van de stad te genieten vind je hier:

– Stephansdom
In het centrum van Wenen, aan de Stephansplatz, ligt het hoofdkwartier van het aartsbisdom Wenen. De belangrijke Weense kathedraal is gebouwd in het jaar 1147 en is zichtbaar op verschillende plekken in Wenen. Vanuit de toren, waarvoor je wel even moet klimmen, heb je een prachtig uitzicht over het Wenen en zie je vanuit een ander oogpunt hoe mooi de stad eigenlijk is. Na de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal beschadigd, met name de vele tegels op het dak. Meer dan 250.000 exemplaren moesten er worden gerepareerd, maar het nu ziet het er prachtig uit.

– Kunsthistorisch Museum van Wenen
Jaarlijks trekt het Kunsthistorisch Museum in Wenen meer dan een miljoen bezoekers en dat is niet voor niets. Het is één van drukstbezochte musea van Wenen. Het museum voor kunst- en natuurhistorische schatten herbergt een enorm diverse collectie zoals een tentoonstelling over de Griekse en Romeinse oudheid, grote collecties munten en medailles en schilderkunst van vele nationaliteiten. Je kunt prima een flinke dag geboeid in het museum rondkijken, eventueel aangevuld met een audiotour. Het Kunsthistorisch Museum in Wenen is uw bezoek meer dan waard.

– De Weense Opera / de Wiener Staatoper
Wenen staat dermate wereldwijd bekend om haar belangrijke operagezelschap dat een bezoek aan de Weense Opera een must is bij een bezoek aan de stad. Het gebouw is geopend in 1869, werd gebombardeerd in 1945 en opende tien later opnieuw haar deuren. Opera is er beschikbaar voor alle portemonnees, maar voor goedkope kaartjes moet je soms even geduld hebben want hiervoor staan meestal lange rijen. Rondleidingen zijn er in alle talen en geven je ins en out over hetgeen Wenen zo diep in het hart raakt: de opera!

– Schloss Belvedere
Wat een absolute aanrader onder de talloze musea van Wenen is, is Schloss Belvedere. Het is een combinatie van paleizen, het Obere Belvedere en het Untere Belverdere, die in Barokstijl gebouwd zijn. De bouw van het complex begon in 1714 en gold als zomerverblijf voor generaal Eugenius Frans van Savoye. Onvoorstelbaar als je ziet hoe groot het terrein in combinatie met de tuin is. Prachtig om te zien hoe Schloss Belvedere nu een verzameling is van kunst en cultuur, van prachtige schilderijen en een authentieke sfeer.

Musea in Wenen

Wenen zou je kunnen zien als één groot openlucht museum. Op elke straathoek is wat te zien en het geheel ademt een mix van sferen uit alle tijdperken. Daarom is er qua musea voor ieder wat wils. Het Museumsquartier is een wijk voor klassieke en moderne cultuur. Vergaap jezelf aan de combinatie van architectuur en diverse musea. Centraal gelegen en daardoor zo makkelijk te bezoeken. Wenen is een echte cultuurstad en dat is door de gehele stad goed te zien.

Andere interessante bezienswaardigheden

Behalve kathedralen, musea en opera biedt Wenen nog meer. Wenen ligt aan de Donau, al zou je dat in het centrum van de stad bijna vergeten. Als je de uitkijktoren van de Donauturm bezoekt, wat midden in het Donaupark ligt, heb je een uitzicht over de Donau en Wenen vanaf een ongekende hoogte. Je hebt dan ook meteen het hoogste gebouw van Oostenrijk bezocht, want de toren is 252 meter hoog. Het levert een adembenemend uitzicht op.

De liefhebbers van paarden kunnen in Wenen hun hart ophalen. In de stad ligt namelijk één van de oudste paard-rijscholen van de wereld: Die Spanische Hofreitschule. De school herbergt een historie vanuit de 16e eeuw. Vroeger trainde men vaak paarden van Spaanse afkomst en de verschillende Spaanse hofmeesters, die werkten voor de familie van de keizer, maakten dat de plek kortweg de Spaanse rijschool werd genoemd. Tegenwoordig kun je de Spaanse rijschool als toerist bezoeken en alles leren over de klassieke paard-rijkunst, die zich in het barokke DNA van de rijschool bevindt.

Rust en vertier vind je in het Wiener Prater, het stadspark van Wenen, wat alles behalve saai is. Het Prater ontstond als jachtgebied, maar werd later ingericht als park met een gedeelte daarin wat is gereserveerd voor attracties.  Een mooie combinatie van rust midden in de stad tussen de grote kastanjebomen en natuur enerzijds en het bekende reuzenrad 1897 en het authentieke treintje wat je binnen het park van A naar B vervoert. Wenen, maar zeker ook het Wiener Prater, is mooi om te bezoeken voor jong en oud.

Pakketreizen naar Wenen

Scherp geprijsde stedentrips naar Wenen (vlucht/trein) plus hotel zijn te boeken via onder meer ANWB Reizen en TUI Reizen.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie