München

München is de hoofdstad van Beieren en één van de leukste steden van Duitsland. De Münchenaren weten namelijk heel goed wat plezier maken is! Ze zijn erg trots op hun stad en delen deze graag met iedereen. Voor veel mensen is München een tussenstop wanneer ze onderweg zijn naar wintersport in de Alpen. Maar deze stad is zelf ook de ideale plek voor een geweldige city trip!

Natuurlijk staat München bekend om Oktoberfest, het feest wordt namelijk officieel hier gehouden. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, begint Oktoberfest al op de eerste zaterdag na 15 september. Het duurt tot de eerste zondag van oktober. 

Oktoberfest weetjes: Een volle bierpul weegt maar liefst 2 kilo. Het alcoholpercentage van het bier is 5%. Aan de strik in de schort van dames kun je hun relatiestatus zien: rechts: bezet, links: single, achter: weduwe, voor: maagd.

München

In München ga je niet naar een terrasje, daar bezoek je een Biergarten. Dit is een terras op de binnenplaats van een Bierkeller. In de meeste gevallen staan er veel bomen in een Biergarten, met daartussen lange houten tafels en banken. Je hoeft alleen maar je drinken te kopen in een Biergarten, het is geen probleem wanneer je zelf meegebracht eten nuttigt. Je kunt er wel eten krijgen, maar dit zijn traditionele Beierse gerechten met veel varkensvlees. 

Wanneer je naar München gaat, moet je eigenlijk een bezoekje brengen aan de beroemde Viktualienmarkt. Op deze drukbezochte markt vind je traditionele Beierse gerechten, worsten, groentes, broodjes, fruit en buitenlandse gerechten. Er is ook een grote Biergarten waar je bier kunt drinken en de hapjes die je op de markt kocht kunt opeten. Er is, behalve op zondag, elke dag markt vanaf 7 uur. 

Ook als je van winkelen houdt, ben je in München prima op je plek. De stad staat namelijk bekend als één van de beste shoppingsteden van Duitsland. Als je graag vertoefd in exclusieve winkelstraten met veel haute-couture, dan is de Theatinerstrasse een echte aanrader. Ook in de indrukwekkende Maximilianstrasse vind je veel modewinkels. De meest hippe wijk van de stad, met de origineelste winkeltjes, is de Glockenbach Viertel.

München: de bezienswaardigheden

Attracties en culturele highlights die je tijdens jouw bezoek aan München eigenlijk niet kunt overslaan. De mooiste plekjes van deze bestemming zijn echt het bezoeken waard:

  • Marienplatz

Het hart van de oude stad. In de middeleeuwen heette dit plein nog Schrannenmarkt en werden er levensmiddelen verkocht. Ook werden hier tijdens de middeleeuwen de belangrijkste festiviteiten gehouden. In 1854 veranderde de naam van het plein, naar het Mariabeeldje in het midden. Rondom het plein staan historische gebouwen, waarvan het gotische Neue Rathaus wellicht het meest de aandacht trekt. 

  • Neues Rathaus

Zoals hierboven vermeld, staat dit indrukwekkende gebouw op het al even imposante Marienplatz. De gevel van dit gebouw is erg druk, maar ook schitterend gedecoreerd. De 43 klokken van dit stadhuis geven dagelijks een mooi hoorspel dat wordt bijgestaan door koperen poppen die een voorstelling geven. Dit gebeurt om 11, 12 en 17 uur. Vanaf de 85 meter hoge klokkentoren heb je een geweldig uitzicht over het oude München.

  • München Residenz

In het park Hofgarten, in het hart van de stad, vind je het München Residenz. Dit gebouw uit 1385 is een voormalig koninklijk paleis. Omdat het in de loop der eeuwen is uitgebreid zie je er verschillende stijlen in terug. Er zijn maar liefst 130 kamers en 10 binnenplaatsen. Ook is er een schatkamer die uit tien kamers bestaat. Hier liggen onder anderen de kroon van keizerin Cunigunde, de juwelen en ceremoniële zwaarden van koningin Therese en het gebedenboek van Karel de Kale. In het paleis zit tegenwoordig een museum waar je schatten uit de schatkamer, portretten van de koninklijke Wittelbach familie, fresco’s uit de 16e en 17e eeuw en porselein en tapijten uit het verre oosten kunt bewonderen. Er is ook een Cuvillies-theater in rococo stijl, een prachtig versierde grotto en een hofkapel in het paleis. 

  • BMW Welt en BMW Museum

Als je ook maar een beetje een autoliefhebber bent, dan moet je hier naartoe. Er wordt verteld over de nieuwste snufjes van BMW en hoe deze worden toegepast. Natuurlijk staan er mooie auto’s binnen en ook het gebouw zelf is de moeite waard. Het BMW Welt is gratis te bezoeken, voor het BMW museum moet je wel een kaartje kopen.

  • Slot Nymphenburg

Net buiten het centrum van München vind je Schlosspark Nymphenburg, een park dat 2 km2 groot is. Er zijn verschillende fonteinen, paviljoenen en vijvers. In dit majestueuze park staat eveneens een paleis, Slot Nymphenburg. In 1664 gaven Ferdinand Maria en Henriette Adelaide opdracht tot de bouw. Het originele ontwerp is van de Italiaanse architect Agostino Barelli. In de loop der jaren waren er de nodige uitbreidingen, waardoor er nu verschillende bouwstijlen te zien zijn. Verschillende delen zijn toegankelijk voor het publiek. Je kunt onder andere verschillende historische rijtuigen bewonderen in de stallen.  

Musea in München

In München is het grootste museum op het gebied van de geschiedenis van natuurwetenschap en techniek gevestigd. Het museum werd in 1903 gesticht en bevindt zich op een erg mooie locatie: midden in het centrum in de Isar rivier op een eiland. Je kunt in dit museum alles vinden over metallurgie, hydraulica en geodesie, vliegtuigbouw, ruimtevaart, treinen, keramiek, tunnelbouw, telecommunicatie en farmacie. Er worden meer dan 28.000 voorwerpen tentoongesteld. Daarnaast is er een IMAX-bioscoop en een planetarium. 

In het centrum van München ligt een museumwijk. Dit deel van de stad noemt men Kunstareal München. Op loopafstand van elkaar vind je de volgende musea: et Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek der Moderne, Städtische Galerie im Lenbachhaus, Museum Bradhorst, Türkentor, Glyptothek München, Staatliche Antikensammlungen, Haus der Kulturinstitute en Staatliches Museum Ägyptischer Kunst.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn:

In München vind je één van de grootste en meest uitgebreide standsparken ter wereld: de Englischen Garten (Engelse tuin). Het park, dat in 1789 werd geopend, heeft een erg rustgevende uitstraling en is meer dan de moeite om te bezoeken. Het meest opvallende gebouw in dit park, is een Chinese toren van 25 meter hoog.

Een populaire toeristische bestemming, is de Zum Augustiner, een bierhuis gecombineerd met een restaurant. Men schenkt hier het beroemde Augustiner Bier, wat afkomstig is uit de oudste brouwerij van München. 

Wil je surfen in München? Dat kan. Aan de zuidzijde van de Englischen Garten ligt de rivier Eisbach, waar je de mogelijkheid hebt om te surfen. 

Als je deze stad bezoekt, is het huren van fietsen erg verstandig. Hoewel het openbaar vervoer prima is, kun je München het beste verkennen per fiets. Je kunt er ook rondleidingen per fiets krijgen, zodat je zeker geen bezienswaardigheden mist. 

Tips:

  • Toch liever een andere Duitste stedentrip? Bekijk ook eens de artikelen over Hamburg en Berlijn.
  • Vaak te maken met zakelijke Duitse teksten? Schakel een Duits vertaalbureau in.

Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie