Hamburg

Hamburg is één van de bekendste steden van Duitsland. De stad is gemakkelijk te bereiken met de auto of de trein en daarom populair voor een stedentrip. Je vindt er prima hotels, van eenvoudige B&B’s tot luxe 5 sterrenhotels. Op deze pagina vind je informatie over een citytrip naar Hamburg.,

Hamburg Speicherstadt

En er is genoeg te zien en te beleven. Hamburg is één van de Hanzesteden, deze handelsroute is nog steeds heel bekend. De stad heeft niet alleen een grote haven waar onder andere veerboten naar Scandinavië vertrekken, maar ook een gezellig centrum en architectuur die zeker de moeite waard is.

Je kunt Hamburg bezoeken voor een weekend, maar ook een stedentrip van meer dagen is prima te doen, je zult je geen moment vervelen. Langer dan 5 dagen lijkt me echter onnodig.

Stedentrip Hamburg inclusief treinreis & aanbiedingen

Naar Hamburg ga je natuurlijk met de trein, en niet met het vliegtuig. Via NS International had ik voor 60 euro retour een kaartje gevonden. Ik boekte wel ongeveer 2 maanden van tevoren. Via Booking vond ik een prima hotel vlakbij het station.

Alle zorg uit handen? Stedentrips naar Hamburg waarbij trein (of eventueel vlucht) en hotelovernachtingen zijn geregeld boek je bij Stedentrips.nl of TUI Reizen.

Citytrip Hamburg, de belangrijkste bezienswaardigheden

Als je Hamburg bezoekt dan is er een aantal hotspots die je zeker niet mag missen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Tours en originele activiteiten kun je ook boeken via Get Your Guide.

St. Pauli

St. Pauli is veruit de bekendste buurt van Hamburg. Vroeger stond dit deel van de stad vooral bekend vanwege de meisjes van plezier. Zeelui die aanmeerden in de haven van Hamburg en van boord konden zochten hier vertier. De Reeperbahn is een toeristische straat met (seks)theaters, kroegen, seksclubs en sekswinkels. Een beetje een treurige bedoening, vond ik zelf.

Vandaag de dag heeft St. Pauli zijn ruige imago een beetje van zich af geschud. Je vindt er Spielbundenplatz, het plein waar in de zomer op diverse podia artiesten optreden en waar je vanaf half november terecht kunt voor de jaarlijkse Kerstmarkt. In Sankt Pauli vind je ook het stadion van de cult-voetbalclub Sankt Pauli.

het plein voor het Rathaus van Hamburg
het plein voor het Rathaus van Hamburg

St. Michaelis Kirche

In de wijk Neustadt vind je de bekendste Rooms-Katholieke kerk van Hamburg, de St. Michaelis Kirche. Het interieur is prachtig en je kunt de toren beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad. Voor de toren moet je een ticket hebben. De kerk bezoeken is gratis, al wordt elke bezoekers een bijdrage van 2 euro gevraagd.

Landungsbrücken

De Landungsbrücken vormen een gezellige promenade voor voetgangers bij de haven van Hamburg. Hier kun je even uitpuffen van een wandeling door de stad. De vele restaurantjes serveren lunch en diner en er zijn souvenirshops voor als je een leuk aandenken aan je bezoek aan Hamburg mee wilt nemen naar huis.

HafenCity

HafenCity vond ik erg indrukwekkend. Net als in andere traditionele havensteden worden de oude havens van deze stad omgeturnd in een woon- & werkgebied, met daarbij ruim aandacht voor culturele plekken. Mooie architectuur, erg geschikt voor een wandeling. Ook vind je hier het Maritiem Museum en Miniatur Wunderland, een mini-wereld, leuk voor kinderen ook. Het is wel aan te raden hiervoor te reserveren.

Musea in Hamburg

Uiteraard kun je in wereldstad Hamburg ook diverse musea bezoeken. Een aantal niet te missen musea stellen we je hier voor.

Hamburger Kunsthalle

De Hamburger Kunsthalle is één van de grootste musea van Duitsland. Je vindt er zowel oude als moderne kunst. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen zodat je eenvoudig je keuze kunt maken wat je wilt bekijken. Oude meesters van onder andere Nederlandse schilders of moderne kunst van bekende schilders van over de hele wereld.

Hamburger Kunsthalle

Uiteraard is er ook Duitse kunst te bewonderen. Het bekendste werk is waarschijnlijk Der Wanderer über dem Nebelmeer van Caspar David Friedrich. Let op: op maandag gesloten, net zoals de meeste musea in Hamburg. Wil je op maandag naar het museum is het Maritiem Museum een optie.

Hamburger Kunsthalle
Hamburger Kunsthalle

Speicherstadt Museum

In vroeger tijden was de haven van Hamburg bekend vanwege de handel in koffie, tabak en kruiden. Daaraan herinnert het stadsdeel Speicherstadt. Hier zie je fraaie pakhuizen met mooie trapgevels. Het is net of je langs een Amsterdamse gracht loopt. In het gelijknamige museum leer je veel over de rijke geschiedenis van dit deel van de stad Hamburg. 

Komponisten Quartier Hamburg

Het Komponisten Quartier is zoals de naam al aangeeft een verzameling van kleinere musea, gewijd aan componisten. Je vindt hier onder andere het Gustav Mahler museum, het Johann Adolf Hasse museum en het Fanny & Felix Mendelssohn museum. Hier vind je persoonlijke eigendommen van deze componisten en items als bladmuziek en natuurlijk het verhaal over hun leven. 

Wat is er nog meer te zien in Hamburg?

Voor een stedentrip is de Hamburg Card erg handig. Deze geeft gratis toegang tot het openbaar vervoer in de stad. Met de tram, de bus of de metro verplaats je je gemakkelijk en comfortabel. Het openbaar vervoer wordt gekenmerkt door de Duitse püncktlichkeit en is dus zeer betrouwbaar.

Je kunt ook een ticket kopen voor de Hop-on-hop-off bus, deze rijdt langs alle bekende bezienswaardigheden van de stad. Als je na het bezoeken van musea en de bekendste bezienswaardigheden nog tijd over hebt dan hebben we hier nog wat tips voor je.

Rathaus

Zoals iedere zichzelf respecterende stad heeft ook Hamburg een imposant Rathaus. Het werd gebouwd in de Baroktijd en heeft maar liefst 650 zalen. Ter vergelijking: Buckingham Palace in Londen kan daar niet aan tippen. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven van ongeveer 45 minuten, dus zet het Rathaus zeker op je to do list voor je citytrip naar Hamburg. Bezoek ook de binnentuin van het Rathaus, waar je een mooi fontein vindt. Gratis toegang.

Speicherstadt
Speicherstadt Hamburg

Elbphilharmonie

Dit moderne gebouw is het operahuis van Hamburg, prachtig gelegen aan de rivier de Elbe. Als je van concerten houdt plan je stedentrip dan zodanig dat je een concert kunt bijwonen. Het gebouw is niet onomstreden, omdat de kosten flink de pan uit zijn gelopen. Liefst 5x meer dan begroot! Ben je niet zo’n liefhebber van muziek maar wil je de Elbphilharmonie wel graag van binnen zien? Dat kan, je kunt (gratis) een rondwandeling maken boven het gebouw. Van daar heb je een mooi uitzicht over de stad.

Elbphilharmonie in Hamburg
Elbphilharmonie in Hamburg

Rickmer Rickmers

Dit imposante zeilschip uit de tweede helft van de 19e eeuw ligt afgemeerd in de haven van Hamburg. Je kunt het schip bezoeken om de fraaie salons te bezichtigen of op de brug te staan voor een mooi vergezicht over het water. De Rickmer Rickmers voer eind 19e eeuw naar Hong Kong om met een ruim vol bamboe en rijst. 

Tips en inspiratie voor een stedentrip naar Hamburg

  • Uitgebreid blog over een Hamburg citytrip op stefaniavanlieshout.com
  • 11 leuke tips voor Hamburg op TravelValley
  • Mooie hotels vind je op Booking.com
  • Milieuvriendelijk naar het hartje van de stad met de trein
  • Nog 10 tips voor een weekendje in Hamburg bij We Are Travellers
  • Tours en Activiteiten in Hamburg boek je via Get Your Guide
  • Toch liever een andere Duitse stad bezoeken? Lees de pagina’s over Berlijn en München.

Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie