Oslo


Oslo, de hoofdstad van het Scandinavische Noorwegen, ligt in het zuidoosten van het land en heeft alles wat je je voor een gevarieerde stedentrip zou wensen. Geschiedenis, cultuur en lekker eten en de nabije natuur, het is er allemaal binnen handbereik. Het heeft de allure van een echte hoofdstad met een rijke historie, maar is ook makkelijk te verkennen omdat alles op loopafstand is. En wil je toch wat verder of wil je liever niet lopen, dan is het openbaar vervoer ook prima geregeld.

Oslo

Wist je dat Oslo veel energie steekt in het behoud van natuur, cultuur en leefbaarheid in de stad? Oslo is omringd door natuur en in de stad zelf zijn veel open natuurgebieden en parken. Met meer dan 350 milieuprojecten dit jaar is Oslo trots op de titel Europese Groene Hoofdstad van 2019. De stad is dus groen, niet zo dichtbevolkt en compact. Dat maakt dat de stad een prettig en verblijf biedt aan toeristen. Oslo, vi kommer (= wij komen eraan)!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Oslo

Oslo biedt een gevarieerd aanbod voor toeristen, maar als we dan toch wat suggesties mogen doen, dit zijn de bezienswaardigheden die je niet mag missen:

– Karl Johans Gate
Bij uitstek de mooiste straat van Oslo is de hoofdstraat Karl Johans Gate. De levendige straat loopt van het treinstation van Oslo tot aan het Koninklijk Paleis, de woning van de Noorse koning. Op de Karl Johans Gate is altijd bedrijvigheid en de straat biedt plek voor terrassen, restaurants, clubs en winkels. Het trekt een gevarieerd publiek aan wat bestaat uit lokale bevolking als toeristen uit binnen- en buitenland. Winkelen, lekker eten, dingen zien, maar ook voor diegene die gewoon op een bankje plaatsneemt heeft genoeg te zien op de Karl Johans Gate.

– Akershus
Akerhus is een van de belangrijkste toeristische attracties van Noorwegen. Het Middeleeuwse fort Akershus is door de eeuwen heen betrokken geweest bij verschillende veldslagen. Het ligt dan ook op een strategische plek aan zee. Het fort diende in het verleden als gevangenis waarin politieke gevangenen gehuisvest of zelfs geëxecuteerd werden. Vandaag de dag heeft het fort nog steeds een militaire functie. Het wordt gebruikt bij officiële momenten en herbergt ook het Defensiemuseum en het Verzetsmuseum, met de militaire geschiedenis vanaf de Vikingtijd tot nu.

– Het Vigelandpark
Vigelandpark is een van de meest bezochte activiteit van Noorwegen. Architect Gustav Vigeland droeg zorg voor de vele beeldhouwwerken en het ontwerp van het park. Het gigantische park telt zo’n 32 hectare grond en wat het park bijzonder maakt is de grote bronzen fontein, bestaande uit zes reuzen met daarbij 58 opvallende bronzen figuren. Sinnataggen, het boze kind, is een beeld wat heel bekend is en wat je zeker gezien moet hebben. Vigeland is een openluchtmuseum met karakter(s)!

– Aker Brygge
Aan de kust ligt Aker Brygge, een levendige wijk met een promenade, een pier, cafés en restaurants. Tevens is Aker Brugge een goed verblijf aan de kust voor de zonaanbidders. The Sneak Peak is een glazen toren die een bijzonder uitzicht biedt op 54 meter hoogte. De lift in de toren brengt je snel naar boven en maakt trappen lopen overbodig. De natuur en de moderne architectonische kunstwerken maken van Aker Brygge een fijne plek om tijd door te brengen.

Musea in Oslo

Oslo is zeker ook een stad om te bezoeken vanwege de musea. Het Openluchtmuseum dat de geschiedenis en cultuur van Noorwegen herbergt in meer dan 150 huizen is één van de vele voorbeelden. Maar ook één van de best bewaarde Vikingschepen van de wereld en de Nationale Galerij met de grootste verzameling schilderijen van Noorwegen zijn beiden te vinden in Oslo.

Andere interessante bezienswaardigheden

Op winkelgebied heeft Oslo veel te bieden. De shopaholics kunnen terecht bij diverse grote warenhuizen en winkelcentra, maar ook bij kleine boetieks en ambachtelijke winkeltjes. De typische Scandinavische woonstijl met lichte kleuren, veel hout en natuurlijke materialen is uiteraard terug te vinden in de woonwinkels van Oslo. Er zijn winkels met glaswerk en de echte snuffelaar kan terecht bij de vintage shops die Oslo rijk is.

Als je een bezoek brengt aan Oslo is de Oslo Pas een manier om geld te besparen. De toeristenkaart biedt gratis toegang tot tal van musea in Oslo, zoals het Viking Schip Museum en het Noors Volksmuseum en geeft je onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer. Daarnaast krijg je met de pas kortingen in restaurants en winkels in het centrum van Oslo. De Oslo Pas brengt je ook met de veerboot naar Bygdøy, het museumdistrict en naar de eilanden van de Oslo Fjord.

Om het stadsgezicht, maar zeker ook de prachtige natuuromgeving van de stad te verkennen is een boottocht langs de kust van Oslo een echte aanrader. Vanaf de boot zie je het Opera-gebouw, het stadhuis en het Akershus-fort. Het typische aangezicht van Oslo wordt gekenmerkt door prachtige groene landschappen en typische gekleurde huizen. Tijdens een bezoek aan Oslo is een boottocht een heerlijk ontspannen manier om de stad te leren kennen. Ook per bus kun je een snelle maar complete tour door Oslo maken. Je kunt bij elke halte in- en uitstappen. De toeristische dubbeldekker is een praktische manier om van A naar B te komen en de stad snel te verkennen.

Bij een bezoek aan Oslo is een bezoek aan vestingstad Fredrikstad, gebouwd in 1567 een must. De stad heeft zijn authentieke sfeer behouden, met geplaveide straten en mooie, karakteristieke gebouwen die vandaag de dag dienst doen als galerij. Ook veel galerijen en musea zijn te vinden in het historische centrum Kvadraturen. Het gebied tussen de Karl Johans gate en Akerhus heeft zijn naam te danken aan het vierkante patroon van straten. Kvadraturen heeft Oslo’s oudste gebouwen in zich en hierdoor ademt het de typische sfeer van Noorwegen.
Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie