Brugge

Op bezoek bij onze Zuiderburen; Gent, Antwerpen en Brugge, alledrie zeer interessante steden voor een citytripje van enkele dagen. Op deze pagina gaan we in op Brugge, een weliswaar toerisme maar historische en mooie stad, van overzichtelijke grootte.

Bijkomend voordeel: voor een stedentrip naar Brugge hoef je het vliegtuig niet te nemen. Je kunt gewoon met de auto, maar Brugge is ook heel goed met de trein bereikbaar.

Cultuur, groot maar toch overzichtelijk, historisch maar ook vernieuwend. Dat is wat het Belgische Brugge nog het beste omschrijft. De binnenstad is authentiek en barst uit zijn voegen van de historische, goed behouden panden. De een nog ouder dan de ander en soms gerestaureerd volgens oude ambachten.

kanaal in Brugge

Het gotische stadhuis, één van de oudste stadhuizen van de Nederlanden, ademt geschiedenis in al zijn betekenis. Rond de Burg is Brugge uitgebouwd tot wat het nu is: een prachtige stad waar je je prima kunt vermaken.

Brugge is dan wel de hoofdstad van West-Vlaanderen en het historische centrum is dan wel opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, echt bekend is Brugge óók om de vele chocoladewinkels die de stad telt.

De zoetekauw kan zijn dieet wel loslaten en het hart ophalen in meer dan 50 winkels en een heus museum geheel gewijd aan chocolade. De zintuigen komen volledig aan bod: zien, ruiken en proeven. Maar de diverse kleurrijk gevulde etalages zijn ook prachtig om te zien.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge

Wie het centrum van Brugge inloopt lijkt soms in de Middeleeuwen te zijn beland. De gebouwen en de straten. De smalle straatjes en de boten op de wateren maken de typische sfeer van de Belgische stad zo herkenbaar. Alleen al genieten van deze ambiance op een bankje of in een bootje zou wellicht voldoende zijn in Brugge. Maar als je toch iets wil bekijken, geven we je wat tips:

  • Het Belfort

Op de Grote Markt van Brugge bevindt zich het Belfort ofwel de Halletoren. Waar oorspronkelijk een aantal hallen stond werd in de dertiende eeuw ook een toren gebouwd. Een toren die in de geschiedenis diverse rollen toebedeeld kreeg, bijvoorbeeld die van schatkamer, archief of wachttoren om brand in de stad te ontdekken. De spits van de toren brandde zelf tot twee keer toe af. Vandaag de dag heeft de toren een kroon en is het meer dan 80 meter hoog. Wie de toren wil beklimmen moet een flink aantal treden nemen, maar heeft dan ook een adembenemend uitzicht.

  • De Burg  met het Stadhuis van Brugge

De Burg is het oudste stukje centrum van de stad. Heel lang zaten de rechtbanken van Brugge op de Burg, nu biedt het plaats aan het stadhuis, de burgerlijke griffie en de Heilig Bloedbasiliek. Het gotische stadhuis is een prachtige monumentaal pand wat alleen al aan de buitenkant het bekijken waard is door de vele figuren uit de geschiedenis die de aanblik even prachtig als bijzonder maken. Het stadhuis van Brugge is een monument wat je niet zomaar voorbij kunt lopen.

  • The Chocolate Line

Wie in Brugge één van de winkels van Dominique Persoone binnenstapt, is in een waar chocoladeparadijs beland. De Belgische chocolatier experimenteert en jongleert met chocola. Hij heeft dan ook een naam opgebouwd die ver over de grenzen heen rijkt. In zijn winkel koop je uiteraard grote en kleine chocolade traktaties. Wat te denken van de chocolade lipstick, de chocolade pillen, de chocolade shooter en de diverse pralines met verrassende smaakcombinaties. Om je vingers bij af te likken en om zeker niet aan voorbij te gaan. 

  • Brouwerij De Halve Maan

België en bier, dat is een machtige combinatie want in vergelijking met andere landen heeft België een grote variëteit aan diverse bieren. Dat het leuk is om alles over de diverse Belgische bieren te weten te komen, weet Brouwerij De Halve Maan allang, al sinds 1856 om precies te zijn. In het museum van de brouwerij leer je de traditie van het bierbrouwen goed kennen. Het is een aanrader om je te laten rondleiden en je daarna onder te dompelen in het heerlijke restaurant waar ze uiteraard diverse bieren schenken.

Brug in Brugge

Musea in Brugge

In Brugge is in de openlucht al heel veel te zien, maar de echte liefhebber van musea kan vast en zeker –of zoals ze in België zeggen: zeker en vast – terecht in de stad. Het Archeologiemuseum, het Brugse Vrije, het Gruuthusemuseum, het Volkskundemuseum en de Sint-Janshuismolen is nog maar een piepkleine greep uit de diverse musea die de geschiedenis, de kunst en cultuur van Brugge prijsgeeft.

Tevens worden er in de stad het hele jaar door tentoonstellingen en exposities gehouden, waar je soms zo binnen kunt lopen.

Andere interessante bezienswaardigheden

Het is leuk om te winkelen in de sfeer van Brugge. Het is een moderne winkelstad met alle grote namen die je in een winkelcentrum zou verwachten, maar dan verstopt in de middeleeuwse sfeer van Brugge. Er lopen twee belangrijke winkelstraten door de stad waar je grote en kleine winkeltjes kunt spotten, tussen de diverse chocolaterieën en terrasjes. Dat is nog eens afwisseling en een mooie ontdekkingsreis naar al wat Brugge te bieden heeft.

  • Rozenhoedkaai

De naam verraadt het natuurlijk al maar de kaai wordt zo genoemd omdat er vroeger vele rozenkransen verkocht werden. Het is de ideale plek om Brugge te spotten en een prachtige vakantiefoto te maken. Het water weerspiegelt de mooie aanblik van de huizen. Je kunt hier in één van de rondvaartbootjes stappen of een terrasje pikken. In de mooie romantische entourage van het sprookjesachtige Brugge. Niet voor niets is dit het punt in Brugge wat het meest gefotografeerd is.

De Begijnhof in Brugge werd destijds gesticht voor begijnen, zo werden de geëmancipeerde vrouwen genoemd die leefden als alleenstaanden. Ze woonden in de begijnhof bij elkaar. Vandaag de dag worden de wit geschilderde huisjes en de bijbehorende kloostertuin bewoond door de zusters van de Orde van St. Benedictus. Het hof werd opgericht in de 13e eeuw en wie het museum in het hof op nummer 1 bezoekt, waant zich in historische sferen. Het is een drukbezochte toeristische attractie maar wel zeer zeker het bezoeken waard.

Tours & Tickets, skip the Line! Boek vooraf online

Als u leuke tours wilt doen in Brugge kunt u deze voor vertrek boeken. Sommige populaire bezienswaardigheden en attracties in Istanbul kennen lange wachttijden.

In sommige steden zijn ook voordeelpassen te koop, waarmee u 1 of meerdere dagen gratis of met korting bijvoorbeeld geselecteerde musea en bezienswaardigheden kunt bezoeken. Dit geldt soms ook voor gebruik van Openbaar Vervoer en/of Hop-on-Hop-off bussen. Online Verkooppunten van dit soort stadspassen en tours & tickets zijn TicketBarViator of Tiqets.

Wilt u een fietstour maken in Brugge? BajaBikes organiseert fietstours (en wandeltours) met een Nederlandstalige gids. Ook dit is online te regelen via BajaBikes.

Tips en Inspiratie voor een stedentrip naar Brugge

Leuke tips nodig voor uw tripje naar Brugge? Lees de volgende artikelen:

Uw eigen tips met betrekking tot deze bestemming kunt u natuurlijk ook achterlaten, hier onder als reactie.Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie