Marrakesh

Ben jij gek op sprookjes van 1001 nachten? Dan is Marrakesh de ideale plaats voor een citytrip. Deze prachtige stad vol met betoverende geuren en kleuren biedt jou een wereld vol mysterieuze verhalen. 

Tijdens een citytrip naar Marrakesh moet je een bezoek brengen aan de medina. Dit oude stadsgedeelte (gesticht in 1062) betovert al je zintuigen: geurende kruiden en kleurrijk aardewerk zover je kan zien. Deze gigantische Arabische markt bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes. Als je op zoek bent naar souvenirs, is dit the place to be. Let wel: afdingen is hier de normaalste zaak van de wereld en hoor je echt te doen. Het nieuwe stadsgedeelte is eveneens een bezoek waard. Hier vind je heel diverse winkels en ook de luxere restaurants en bars. 

Marrakesh

Moet je even bijkomen van al die indrukken? Bezoek dan een hamamhuis en laat jezelf verwennen. Natuurlijk ga je nadien lekker een hapje eten. Als je de echte Marokkaanse cuisine wil proeven, dan is Al Baraka of Ksar Es Saoussan de beste keuze. Wil je wel traditionele gerechten, maar ook wat meer luxe? Kies dan voor Bo&Zin. Ook voor een lekkere snelle hap zit je in Marrakesh goed. Op het centrale plein staan vele leuke kraampjes. En al dat lekkers spoel je weg met Marokkaanse (super) zoete muntthee. 

Ook als je een avondje wil stappen kom je in deze kleurrijke stad niets te kort. Er zijn erg leuke nachtclubs te vinden. 

Marrakesh: de bezienswaardigheden

Attracties en culturele highlights die je tijdens jouw bezoek aan Marrakesh eigenlijk niet kunt overslaan. De mooiste plekjes van deze bestemming zijn echt het bezoeken waard:

  • Le Jardin Majorelle

Een van de grootste toeristische trekpleisters. En niet zonder reden, niet alleen zijn er de meest mooie planten te bewonderen, ook de aankleding is geweldig. Alles is voorzien van een kobaltblauwe kleur, wat een betoverend effect heeft. Ook Yves Saint Laurent werd betoverd door deze tuin, die ontworpen is door Jacques Majorelle. Yves Saint Laurent was zelfs zo onder de indruk van Le Jardin Majorelle, dat hij in 1980 het domein kocht.

Het enige nadeel van deze prachtige tuin, is dat het er altijd ontzettend druk is. Het is daarom aan te raden zo vroeg mogelijk te gaan, dan is het nog iets rustiger.  

  • Koutoubia-moskee

De zalmkleurige minaret van deze moskee kun je vanaf vrijwel overal in Marrakesh zien staan. Als niet-moslim mag je deze moskee jammer genoeg niet betreden. Maar ook de omgeving is meer dan de  moeite waard om te bekijken. En dat niet alleen: in het parkje vlakbij de moskee is het relatief rustig. Het is dus ideaal als je even een momentje voor jezelf wil hebben in deze altijd drukke stad.

  • Bahiapaleis

Eveneens erg druk bezocht, maar eigenlijk kun je dit paleis niet overslaan. Je waant je echt even in een oosters sprookje! Het paleis heeft een typisch uiterlijk, met zijn islamitische bogen, fijn houtsnijwerk en prachtige tegels. Je kunt er een hele tijd rondlopen, het paleis is namelijk maar liefst 8000 vierkante meter. Ook de paleistuinen zijn erg mooi en een bezoek meer dan waard.

  • El Badi Paleis 

Een ander paleis dat je moet gezien hebben tijdens je citytrip naar Marrakesh, is het El Badi Paleis. Spijtig genoeg is er van het oorspronkelijke paleis niet heel veel meer over. Sultan Ismail Ibn Sharif was zo gek op dit paleis, dat hij het uit jaloezie compleet liet verwoesten. Het paleis is hierna nooit  meer volledig opgebouwd. Maar ook nu is het nog meer dan indrukwekkend te noemen. Bovendien zijn de tuinen erg mooi om te zien. Het is ook een aanrader om de omwalling te beklimming. Zo krijg je pas echt een idee van hoe gigantisch het paleis ooit was. En het is de ideale manier om de tuinen en de omgeving bewonderen.

Musea in Marrakesh

In Marrakesh kun je zowaar een museum van een Nederlander bezoeken: het museum van Bert Flint. Sinds 1957 woont Bert Flint in deze stad, in dit museum kun je dan ook zijn collectie bekijken: meubels, tapijten, kleding, juwelen, wapens en andere gebruiksvoorwerpen uit de Sahara en de Sous-vallei. 

In museum Dar Si Said vind je houten kunstwerken en sieraden, aardewerk, keramiek, tapijten en vlechtwerk. Het museum zit gehuisvest in een paleis uit de late 19e eeuw.

Het Palmeraie museum toont je een collectie hedendaagse kunst uit Marokko. Er worden vijftig kunstenaars gepresenteerd. De collectie bestaat uit sculpturen, schilderijen, kalligrafie en foto’s. Rondom het museum kun je ook nog genieten van verschillende tuinen. Ook in het Musée de Marrakech kun je Marokkaanse kunst bewonderen: traditionele wapens, archeologische vondsten, aardewerk, kleding, gravures, kalligrafie en keramiek.

In de Jardin Majorelle vind je een museum over de Berbercultuur in Marokko: Musée Berbère. Het museum is gehuisvest in het voormalige atelier van Jacques Majorelle. Je kunt er meer dan 600 voorwerpen uit de privé collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé bekijken. 

Andere interessante bezienswaardigheden zijn:

Als je even wil ontsnappen aan de hitte van de stad, breng dan een bezoekje aan Oasiria Water Park. Geniet van het grootste golfslagbad van Afrika en spetter lekker rond in het water. 

Bezoek ook het bekendste plein van Marokko: het Jemaa El-Fnaa plein. Overdag staan er allemaal kraampjes uitgestald en krijgen al je zintuigen hier de kost. Maar ’s avonds is dit plein pas echt de moeite: dan barst het feest los! Denk hierbij aan pop-up restaurants en live muziek. 

Een bijzondere bezienswaardigheid, is de oude medersa (koranschool). Deze school werd in de 14e eeuw opgericht. Rond 1570 werd het uitgebreid en richtte men het opnieuw in. Het is een prachtig gebouw, waarbij je niet weet waar je eerst moet kijken. Het meest mooie aan het gebouw is wellicht de magnifieke cederhouten koepel. Ook kun je er de oude studentkamers bezichtigen. 


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie