Gent

Het Belgische Gent ligt zo’n kleine twee uur rijden van het Nederlandse Utrecht. Gent is vlakblijk en nodigt uit voor een mooie stedentrip vanwege cultuur en de bezienswaardigheden, vanwege de eigenzinnigheid en geschiedenis. De stad ziet er prachtig uit en doet qua romantiek niet onder voor steden als Parijs of Venetië. De stad bruist van de energie en dat is te merken aan de vele festivals en evenementen die er worden georganiseerd. Een heerlijke plek voor een actieve of relax-vakantie. Wat in Gent kàn heel veel, maar moet niets en dat is nog eens ‘plezant’!

gent kades

Gent is opgedeeld in een 25-tal wijken. De centrale binnenstad heeft een historisch uiterlijk. De stad schrijft al geschiedenis van het jaar 630 en dat is te merken in de binnenstad. Wat een brok aan bezienswaardigheden levert dat vandaag de dag op. De verschillende kathedralen, kerken en architectonische bouwwerken zijn het bekijken en bezoeken waard. De ‘drie torens’ domineren de ‘skyline’ van Gent en zijn herkenbaar voor de stad. Waar de stad in de geschiedenis nog Frans-georienteerd was is het Vlaams nu toch echt de voertaal van Gent.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Gent

Eén brok geschiedenis, dat kenmerkt Gent. Echter, behalve historie zijn er in Gent ook veel trendy activiteiten te benoemen. De Gentenaar is eigenzinnig te noemen en dat is te merken in de evenementen en festivals die de stad organiseert. De belangrijkste bezienswaardigheden vind je hier:

– Gravensteen
Het Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht met een heus verdedigingssysteem wat nog vrijwel geheel werkt. Voor jong en oud een aanrader om te bezoeken. Op bezoek bij de ridders van de 12e eeuw. De burcht heeft een roerige geschiedenis en dat is voelbaar bij een bezoek aan Het Gravensteen. De toer door de burcht brengt je langs folterwerktuigen, het machtsvertoon van vroeger en de Middeleeuwse sfeer. Het vertelt je verhalen over ridders en gevechten, maar ook over studenten en de ‘Slag om het Gravensteen’.

– De Gentse Torenrij
Als je Gent van een afstandje bekijkt valt je onmiskenbaar de Gentse Torenrij op. Drie torens, bestaande uit de Sint-Baafskathedraal, het Gentse Belfort en de Sint-Niklaaskerk. De drie torens zijn een brok Gentse geschiedenis binnen handbereik. De middelste van de drie, het Belfort staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Men zegt dat de draak die op de toren van het Belfort staat de stad bewaakt en de schatten van Gent bewaart. Zeker ook een bezoek met kinderen is een leuke belevenis.

– Sint Michielsbrug
Typisch Gent, dat uitzicht kun je beleven op de Sint Michielsbrug. De brug ligt midden in de stad en biedt je een blik op de Gentse Torenrij, het Gravensteen en de Sint-Michielskerk. De stenen boogbrug ligt over de Leie en was vroeger een draaibrug. Vandaag de dag is de brug het waard om te bezoeken vanwege het mooie uitzicht. Zeker ’s avonds wanneer de stad prachtig verlicht is, is een wandeling over de brug een aanrader omdat je in één oogopslag aan die typisch Gentse bezienswaardigheden ineen kunt spotten.

Musea in Gent

Dat een stad als Gent, met zoveel historie en authentieke sfeer zoveel musea kent, mag geen verrassing zijn. De musea- en kunstliefhebbers komen in Gent volledig aan hun trekken. Gent heeft het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (kortweg SMAK) en het Stadsmuseum Gent (kortweg STAM), waarin de roerige geschiedenis van Gent volledig tot uiting komt. We noemen ook nog het Museum voor Schone Kunsten (kortweg MSK) en het Design Museum Gent, maar eigenlijk zouden we een pagina kunnen vullen met al het moois wat Gent in musea en kunstgalerieën te bieden heeft.

Andere interessante bezienswaardigheden

Wist je dat er verschillende Gentse schrijvers naam maakten en daardoor een belangrijke plaats innemen in de Nederlandse literatuurgeschiedenis? Een sfeer van schrijvers en vertellers vind je in de poëzie-route van Gent. Het is een vaste wandelroute in de binnenstad van Gent die je leidt langs 18 gedichten. De route is volledig gratis, verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme in Gent en kun je op eigen tempo lopen. Je kunt de route in zijn geheel lopen of in delen daarvan. Het brengt je in de onverwacht mooie hoeken van pittoresk Gent.

Gent is trots op hun Prinsenhof, waar in 1500 Keizer Karel V het levenslicht zag. Het Prinsenhof is omringd door kleine authentieke Middeleeuwse straatjes en de hele buurt ademt een historie waar men in Gent zo trots op is. Enig overgebleven is de ‘donkere poort’, die zijn uiterlijk te danken heeft aan de fabrieken die om de poort heen stonden. De Prinsenhof is een bezienswaardigheid op zich en een stuk geschiedenis waar je eigenlijk niet omheen kunt als je Gent bezoekt.

Winkelen kun je in Gent op de Vrijdagmarkt op één van de oudste pleinen van de stad en het Groot Vleeshuis, een markthal in middeleeuwse sferen. Maar Gent kent ook een gevarieerd winkelgebied van grote winkelketens en kleinere lokale boetieks. Dok Noord, SoGo en Eastdistrict zijn grotere winkelgebieden. Rond Sint-Jacobs vind je de marktjes en winkeltjes met vintage en design.

Een razend-bekende Vlaamse serie Flikken, speelde zich af in Gent. Toen de serie een aantal jaren geleden zo bekend werd haakte de Gentse politie daarop in door een openhuis te organiseren. Het gaf een realistisch beeld over Gent in het algemeen en het politiewerk in het bijzonder. Flikken draaide om een zestal politieagenten in Gent en was razend populair in België en Nederland. Wie voorafgaand aan een bezoek aan Gent de serie bekijkt heeft al een mooi zicht op de sfeer van de stad en een idee van hoe het er in de wereld van de politie aan toegaat.

Heb je plannen om in december naar Gent te komen, wacht dan nog even met je kerstinkopen. Gent is eind december namelijk gehuld in kerstsferen. Dat levert romantische sferen en authentieke levendigheid op. Er is in heel Gent kerstmuziek te horen omdat het Koninklijk Muziekverbond door de gehele stad het Kerst-Koren-Festival organiseert. Op het Sint-Baafsplein wordt een grote kerstmarkt gehouden met allerlei aanbod aan kerstspullen, eten en drinken. Met de prachtige historische gebouwen op de achtergrond is Gent het ideale decor voor het doen van je kerstinkopen. 


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie