Venetië

Een wereldwijde bekende Italiaanse stad, dat is Venetië. De stad bestaat uit meer dan 100 verschillende eilanden en het even slim als logisch dat het water tussen de eilanden door wordt gebruikt als wegen.

Er zijn hier zoveel waterwegen dat er in het centrum van Venetië geen autoverkeer is. Auto’s worden geparkeerd net buiten het centrum. Vervoer per boot wordt hier net zo vanzelfsprekend gevonden als vervoer per metro in andere steden. Het maakt Venetië bijzonder en de aanblik heel romantisch.

Venetië

Venetië wordt niet voor niets de grachtenstad genoemd. Behalve de taxiboten en veerboten zijn er natuurlijk de beroemde gondels van Venetië. Deze gondels worden voornamelijk gebruikt door toeristen. Ook bij feesten of andere bijzondere gebeurtenissen worden gondels gebruikt. Zo kun je van het water bezien waarom het prachtige Venetië de drijvende stad wordt genoemd. Je kan het te standaard, te duur of overdreven toeristisch noemen, maar een bezoek aan Venetië zou gepaard moeten gaan met een tocht per gondel. Romantiek ten top!

grachten van Venetië
De beroemde grachten van Venetië

De belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië

Voor een stad met zoveel karakter zoals Venetië is, is een lijst met belangrijkste bezienswaardigheden haast onbegonnen werk. Toch zijn de volgende items aan te raden:

– De gondeltocht over de Canal Grande
In Venetië worden verschillende gondeltochten aangeboden maar de meest bijzondere is toch wel de gondeltocht over de Canal Grande. De Canal Grande is de grootste waterweg van Venetië. Het betekent Grote Kanaal, maar door de lokale bevolking wordt de Canal Grande ook wel Canalazzo genoemd. De waterweg beslaat de hele stad en is in zijn totaliteit ruim drie-en-een-halve kilometer lang. Over de Canal Grande vaart een gondel-veer die je meeneemt door Venezia, zoals de Italianen de stad noemen. Langs de bruggen en historische gebouwen, langs verhalen die je niet wilt missen.

Stad van de Maskers
Behalve de grachtenstad wordt Venetië ook de stad van de maskers genoemd. Deze naam heeft de stad gekregen vanuit de maskers die tijdens carnaval zijn gebruikt. Vanuit geschiedenis kennen we de maskers omdat deze mensen anoniem maakten en omdat ze gebruikt werden door dokters om mensen met ziekten te behandelen, maar vandaag de dag zijn de maskers in allerlei soorten en maten een waar kunstwerk in Venetië. Er zijn diverse winkels die de maskers aanbieden. Zowel de toeristische exemplaren die veelal simpeler van uitvoering zijn, als ook de met de hand beschilderde maskers waarbij je je ogen uitkijkt.

bookingg banner

– Burano-eiland
In de lagune van Venetië ligt het eiland Burano. Van origine een vissersdorpje wat bekend is om de gekleurde huisjes die het dorp siert. Wat een sfeer en karakter heeft deze omgeving. De verhalen uit de geschiedenis vertellen dat de vissers destijds hun huisjes schilderden om ze van veraf te kunnen herkennen als ze gingen vissen. Zo weet je zeker dat je niet aan de verkeerde voordeur staat. Burano-eiland is prima te bereiken over – hoe kan het ook anders – het water. Je neemt de waterbus vanaf het San Marcoplein en je arriveert in stijl. Leuke dagtocht.

– Murano-eiland
Je leest het goed. Het Murano-eiland mag niet verward worden met Burano, want Murano is van een heel andere orde. Glasblazen is een oude veel-beoefende kunstsoort in Venetië en op Murano-eiland zie je vakmanschap en creativiteit in het glasblazen bij elkaar. Je vindt er allerlei soorten glas verwerkt in de mooiste kunstwerken. Vazen, sieraden en lampen van glas, je vindt het allemaal in Murano. Grote en kleine glazen souvenirs worden desgewenst zorgvuldig ingepakt zodat het ook de reis naar huis overleeft.

San Marco Plein
Het San Marco-plein

Musea in Venetië

Behalve de glasblaaskunst in Murano-eiland zijn er vele kunst en cultuurvormen in Venetië. Musea en galerieën zijn er dan ook in grote getalen aanwezig. Om oude en moderne kunst te bezichtigen, maar ook om op de hoogte te raken van de geschiedenis van Italië in het algemeen en Venetië in het bijzonder. De stad kent een tweetal museumkaarten, te weten de San Marco kaart en de Venice Museum Pass. Zo kom je met korting op de mooiste plaatsen en hoef je nooit lang te wachten bij het entree.

Andere interessante bezienswaardigheden

Echt iets bijzonders is de Carnaval van Venetië. Elk jaar doet Venetië zijn bijnaam ‘Stad van de Maskers’ eer aan en brandt er een enorm feest los. Er wordt altijd beweerd dat Italianen gepassioneerde mensen zijn en tijdens de Carnaval van Venetië wordt dan ook groots uitgepakt. Prachtige kostuums, de één nog kleurrijker dan de ander, vaak aangevuld met een kunstig masker. En let op: een beetje flirten is toegestaan, maar weet jij nog wie er achter dat prachtige masker zat als je een dag later weer in je normale kleren door Venetië loopt?

De Brug der Zuchten is een boogbrug in het centrum en was – als we de verhalen uit de geschiedenis mogen geloven – de weg naar de gevangenis die veroordeelden moesten afleggen voordat ze werden opgesloten. De gevangenen slaakten een zucht terwijl ze moesten wennen aan het daglicht wat scherp in hun ogen scheen door de openingen van de brug. De Brug der Zuchten ligt op de weg van de gevangenis naar het Dogepaleis, één van de belangrijkste bouwwerken van Venetië.

De Rialto-brug is de oudste brug en misschien wel de mooiste brug van de stad. De brug loopt over de Canal Grande en is prachtig om te zien Zeker als het avond en donker is. De brug leunt op ongeveer 12.000 palen en is herbouwd in één grote boog. De brug wordt omringd door een enorme levendigheid. In de omgeving liggen diverse stalletjes en terrasjes die een bezoek helemaal waard zijn. Onder de Rialto-brug varen de diverse boten en gondels, die hun weg vinden over de Canal Grande. Een mooi en levendig stukje Venetië met de Rialto-brug als middelpunt.

Rialto brug in Venetië
De Rialto brug in Venetië

De Italianen verzorgen hun uiterlijk en hun eten goed en dat is terug te zien in de restaurants en winkels van Venetië. Venetië als waterstad heeft natuurlijk een volledig aanbod aan visgerechten. Een populair gerecht is ‘Sarde in Saor’, voor de liefhebber van sardines een must en vele restaurants in Venetië bieden het aan. De verschillende straatjes van Venetië herbergen een keur aan grote en kleine winkels waar je volledig kunt opgaan in mode, zonnebrillen, pasta’s, kleine gebakjes (pasticcini), verschillende kazen en nog heel veel meer.

Tours & Tickets in Venetië en in de streek Veneto. Skip the Line! Boek vooraf online

Als u leuke tours wilt doen in Venetië kunt u deze voor vertrek boeken. Sommige populaire bezienswaardigheden en attracties kennen soms wachttijden. In sommige gevallen kunt u de wachtrij omzeilen door vooraf een ticket aan te schaffen.

In sommige steden zijn ook voordeelpassen te koop, waarmee u 1 of meerdere dagen gratis of met korting bijvoorbeeld geselecteerde musea en bezienswaardigheden kunt bezoeken. Dit geldt soms ook voor gebruik van Openbaar Vervoer en/of Hop-on-Hop-off boten door de grachten. Online Verkooppunten van dit soort stadspassen en tours & tickets zijn TicketBarViator of Tiqets.

toren venetië
Ik had het voorrecht om een zonnige dag aan te treffen toen ik een paar uurtjes in Venetiê doorbracht

Nuttige websites voor een Stedentrip naar Venetië, Italië

Wilt u zich voor het vertrek nog flink inlezen over deze Italiaanse bestemming? Er zijn een paar Nederlandstalige websites die uitgebreid info over Venetië en Italië in het algemeen verschaffen. Handig voor uw citytrip naar Venetië. Bezoek eens:

  1. De website ‘Venetië voor Beginners’ is zeer compleet, goed startpunt om een reis te beginnen. Bezoek de website.
  2. Praktische informatie op de website ciaotutti.nl.
  3. De officiële toeristensite van Venetië is veneziaunica.it, bezoek hem hier.

Uw Reistips voor een Stedentrip naar Venetië zijn ook welkom

Bent u al eens op citytrip naar Venetië geweest? Natuurlijk zijn uw tips van harte welkom! Werd u ook gek van de andere toeristen of viel het wel mee? Zou u nog een keer gaan of is 1 keer wel genoeg? Persoonlijk had ik het na de 5 uurtjes dat ik er was wel gezien. Het is een prachtige stad, maar als je niet overal in hoeft heb je met een paar uur wel een goede indruk, zeker als je met een bootje gaat varen. Maar wie weet kom ik er nog eens.

Heeft u leuke adviezen voor andere lezers van citytripje.nl, laat dan een reactie achter.Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie