Bilbao

Overweeg je een stedentrip naar Bilbao? Zo nu en dan verschijnt er een nieuwe ster aan de horizon van de citytrips. Ontmoet het ultranieuwe Bilbao, de Baskische hoofdstad in Spanje. Hip modern, museaal rijk, culinair verrukkelijk. Maak kennis met een stad die je hart zal stelen.

Stedentrip naar Bilbao – Dé Baskische geniet-stad van Noord-Spanje

Vreemd eigenlijk dat Barcelona zoveel meer city trippers trekt dan Bilbao. Het zal te maken hebben met het volgen van de gebaande paden. Maar Bilbao timmert al tien jaar flink aan de weg. Deze voormalige industriële gigant in Spaans Baskenland heeft een complete make-over gekregen.

Er is ingezet op kunst en cultuur en dat merk je zodra je aankomt. De ooit vervuilde stadsrivier is weer schoon en overbrugd met louter kunstwerken, zoals de Puente Zubizuri van architect Calatrava, een sierlijke ‘harp’ als voetgangersbrug. De stad heeft iets hips, de horeca is er heel trendy en elk jaar lijkt er weer een nieuwe topattractie de stad binnengehaald.

Bilbao Spanje

Bilbao als ‘kunsttempel’

Bilbao is geen kleintje. Er wonen meer dan een miljoen mensen die gebruik maken van een hypermodern metrostelsel. De eerste internationale aandacht op de stad begon met de bouw van het Guggenheim Museum. Deze trekt als een magneet een miljoen bezoekers per jaar en dat zijn dus lang niet alleen de inwoners van de stad.

Van buiten is het museum een spraakmakend ontwerp van Gehry en binnen valt een roemruchte kunstcollectie te ontdekken. Vlakbij het museum waakt de reusachtige bloemenhond Puppy (Jeff Koons) over de kunst. Je zou bijna vergeten dat iets verderop nog een kunstmuseum is dat qua collectie tot de top van Spanje behoort: het Museo de Belles Artes. De focus ligt hier meer op historische kunst zoals schilderwerk van Goya, El Greco en de Vlaamse Schilderkunst. Een bezoek aan minimaal 1 van deze 2 museum mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Bilbao.

Guggenheim Museum in Bilbao
Guggenheim Museum in Bilbao


Een intiem centrum

Elke opmerkelijke stad heeft ook een opmerkelijk theater. Dat klopt zeker voor Bilbao want het Euskalduna is als muziektheater een unicum. Deze highlight van moderne architectuur is net als het Guggenheim Museum een van de visitekaartjes van de hernieuwde hoofdstad van Spaans Baskenland. Alleen al het podium: groter zie je ze in heel Spanje niet.

Naast de vele andere moderne monumenten heeft Bilbao ook een oude stadskern, gevangen in een bocht van de rivier Nervión. Een heerlijk compact dwaalgebied waarbij je nu eens voor een overdekte markthal in art deco stijl staat, dan weer voor een stemmige stadskathedraal. Het leukste stadsplein in het oude stadshart is het Plaza Nueva dat door elegante arcades wordt omgeven. 

Lekkernijenstad Bilbao

Over dat Plaza gesproken. Opvallend zijn de vele leuke eettentjes die achter de boogrijen schuilen. Ook in de smalle straten en zelfs in de overdekte markthal zie je grote toonbanken met kleurrijke rijen hapjes. Dit zijn de Baskische tapas, bekend als ‘pintxos’.

Het verschil tussen die twee? Pintxos zijn wat luxer dan tapas en de lekkernij is steevast met een spiesje vastgezet op een plakje brood. Het is geen maaltijd maar ook geen snack. Het is een traditie. De inwoners van Bilbao gaan voor hun avonddiner op stap van eethuisje naar eethuisje om in goed gezelschap overal wat te eten en te drinken. Een heerlijke traditie.

Bilbao Baskenland


Een groen rondje Bilbao doen

Met een antieke kabelbaan stijg je boven de landschapskom waarin Bilbao ligt en helt in het berggroen naar hoogte. Je komt dan terecht op de top Artxanda dat een balkon boven de stad is met fotogenieke uitzichten. Het is ook het startpunt van een voettocht over de GR 228 die helemaal rond de oude stad kronkelt. Zo blijf je de stad vanuit vogelvluchtperspectief bewonderen terwijl je door het heuvelgroen wandelt. Een echte aanrader die je het beste in twee dagen kunt doen want de tocht telt 38 km.

Heen en weer

Richting zee blijft Bilbao boeien. Je treft over de rivier tussen de voorsteden Portugalete en Getxo een uniek stukje werelderfgoed: de roodgeverfde Puente de Vizcaya. Het lijkt een werk van Gustav Eiffel maar het is er eentje van architect Placio. Deze brug diende de drukke scheepvaart te verzekeren en is daarom als eerste gondelbrug ter wereld uitgevoerd. Het korte tochtje met de gondel is een echte ervaring. Een leuke dagtocht vanuit Bilbao is een trip naar de mooie stad San Sebastian.

Tripje naar de Game of Thrones

Een citytrip Bilbao leidt natuurlijk tot veel zien en doen in de stad zelf. Mocht je stierengevechten iets vinden, dan is de Vista Alegra Arena een goed doel. Hier is ook het stierenvechtersmuseum gevestigd. ‘In’ voor moderne architectuur? Kijk dan eens hoe de oude korenbeurs Alhóndiga door toptalent Philippe Starck is getransformeerd tot een cultureel centrum.

Binnen is het net een doolhofsprookje van kolommen en je kijkt er omhoog naar de onderkant van een glazen zwembad waarin sportievelingen hun rondjes trekken. De stad zelf blijft boeien maar één tip moet nog even benadrukt: verlaat de stad een dagje. Neem vanaf de Plaza Moyúja de bus naar het centrum van Bakio. En volg dan te voet de klimweg naar San Juan de Gaztelugatxe (6 km). Moegestreden kom je dan aan bij de grillige kust en via een unieke zeetrap klim je dan naar een kerkeilandje, Gaztelugatxe. Een schitterende parel aan de Baskische kust. Komt het je ergens bekend voor? Kan, want dit was een van de grote sfeerlocaties die gefilmd zijn voor de Game of Thrones.

Stedentrip naar Bilbao boeken: vlucht én hotel samen

Vaak is het voordelig een vliegticket en hotel in één keer te boeken als je zo goedkoop mogelijk naar Bilbao wilt. Veel aanbieders van stedentrips kunnen kortingen bedingen bij luchtvaartmaatschappijen en hotels, zodat je totaalprijs lager uitvalt.

Als je een pakketreis wilt boeken kun je de volgende websites bekijken; deze aanbieders bieden allemaal een pakketreis naar Bilbao aan. Sommige van deze reisorganisaties hebben regelmatig leuke citytrip aanbiedingen:

Boek een gezellig hotel in Bilbao

Leuke oude, romantische hotelletjes vindt men vooral in het oude centrum van de stad. Het nachtleven is in deze wijken vaak ook wat bruisender dan buiten de stad. Tip: boek een hotelletje vlakbij een gezellige pintxos-straat! Die zijn er in Bilbao meer dan genoeg. Let wel: het kan tot laat rumoerig zijn, men eet daar natuurlijk een stuk later dan hier. Hotels vind je op Booking.com.

Tours & Tickets in Bilbao. Skip the Line! Boek vooraf online

Als je leuke tours wilt doen in Barcelona kun je deze voor vertrek boeken. Sommige populaire bezienswaardigheden en attracties in Bilbao kennen (beperkte) wachttijden. In sommige gevallen kunt u de wachtrij omzeilen door vooraf een ticket aan te schaffen. Als je het Guggenheim Museum wilt bezoeken is het aan te raden hier voor van te voren tickets te reserveren. Leuke tours en andere activiteiten kun je vinden via Getyourguide.nl. Je kunt ze online boeken en je mag altijd gratis annuleren.

Zin in een andere Spaanse bestemming? Bekijk ook de pagina’s over Barcelona, Madrid en Valencia.

Nuttige websites voor een stedentrip naar Bilbao

De informatie op deze pagina is natuurlijk lang niet compleet. Als je series geïnteresseerd bent in een vakantie naar Baskenland dan zijn de volgende websites en artikelen ook nuttig:


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie