Brussel

De plezantste hoofdstad van Europa is zeker en vast: Brussel. Met zijn 1,8 miljoen inwoners een grote stad, de grootste van het land. Het Frans en het Nederlands wordt beiden gesproken in de stad, hoewel het Frans wel overheerst. Wist je dat beide talen in hun dialect wel wat woorden van elkaar hebben overgenomen?

Brussel is behalve een prachtige Belgisch stad ook het thuisfront van de Europese commissie en heeft een internationale allure. Met historie en cultuur is Brussel een ideale bestemming voor een mooie citytrip.

Brussel ligt natuurlijk midden in België en is daarom vanuit verschillende hoeken vanuit het land, maar ook vanuit Nederland, Frankrijk en Luxemburg prima te bereiken. Als citytrip bestemming is de stad niet zo populair als Brugge.

stadhuis van Brussel
stadhuis van Brussel

In de stad zelf is het openbaar vervoer prima geregeld. Je regelt vrij gemakkelijk dat je onbeperkt gebruik mag maken van het openbaar vervoer met een Brussels Card. In de stad rijdt een bus waar je kunt in- en uitstappen op elk gewenst punt. Kijk, dat maakt de grote stad weer heel goed te bereizen.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel

Natuurlijk is Brussel een zakenstad, maar er zijn vele bezienswaardigheden die een stedentrip naar Brussel de moeite waard maken. Brussel is een stad van vele gevarieerde activiteiten, waarvan we er hier een paar noemen.

– Het Atomium
Wie Brussel heeft bezocht, ziet natuurlijk direct het Atomium voor zich. Het Atomium is het gebouw met de negen bollen wat midden in Brussel staat. Het monument steekt hoog boven het maaiveld uit en het stelt de vierkante kristalstructuur van ijzer voor. Het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Vijf van de negen bollen kun je als toerist bezoeken. Heel gemakkelijk staan de bollen met elkaar in verbinding door gewone en automatisch trappen. Voor kinderen is er heel veel te beleven, maar ook al volwassenen kijk je je ogen uit. Een ideaal uitstapje voor het hele gezin.

– Het Belgisch Stripmuseum
Wat heeft Brussel wat andere Europese steden niet hebben? Het Belgische stripmuseum! Het museum is een eerbetoon aan alle stripkunstenaars die de Negende kunst, zoals dat zo mooi heet, naar een hoger level brengen. Voor kleine en grote liefhebbers, letterlijk en figuurlijk, heeft dit museum alles wat je je zou wensen: mooie tekeningen, goede verhaallijnen, veel striphelden en heel veel tentoonstellingen en exposities. Het prachtige gebouw van Victor Horta waarin het stripmuseum huist is een dikke plus.

– Makkenen Pis
Het plassende jongetje van nog geen 60 cm hoog is wereldberoemd en daarom bezoeken vele toeristen die Brussel bezoeken Manneken Pis. Het beeldje is gemaakt naar het voorbeeld van putti pisciatori, een fonteintje in de vorm van een plassend jongetje. Wat zullen ze in 1619 van het ontwerp van Manneken Pis hebben gevonden? Gedurende de geschiedenis van het beeldje werden er al vele grappen en grollen mee uitgehaald en werd het beeldje zelfs ontvoerd. Vandaag de dag staat Manneken Pis pontificaal midden in Brussel en moet je het als echte toerist gezien hebben bij een bezoek aan Brussel.

– Het Warandepark
Midden in Brussel vindt men het eerste openbare park van de stad: het Warandepark. Hoewel er in de geschiedenis van het park ook veel vechtpartijen plaatsvonden, bijvoorbeeld tijdens de revolutie. Op dit moment straalt het park rust uit, door de rechte lijnen in paden en grasvelden. Dat is nog eens een welkome afwisseling met de drukke stad Brussel. Een park waar je heerlijk kunt wandelen, kunt uitrusten op de vele bankjes en waar kinderen lekker kunnen spelen. Een welhaast koninklijke sfeer die zijn vroegere naam: Het Koninklijk Park eer aan doet.

tui banner

Musea in Brussel

Er zijn vele grote en kleine musea in Brussel te noemen, die het bezoeken meer dan waard zijn. De ietwat vreemde schilderijen van de schilder Magritte vind je in het Magrittemuseum en voor de werken van kunstenaars als Rubens en Bruegel moet je naar het Museum van de Schone Kunsten. Alles over de geschiedenis van België leer je in het BELvue museum en de Cinematek is er voor filmliefhebbers. Zo is er voor ieder wat wils in Brussel en we zouden nog wel een aantal bladzijde kunnen vullen.

Andere interessante bezienswaardigheden

Zelfs echte shopaholics komen ogen te kort in Brussel. De centraal gelegen Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vormen samen een enorm overdekt complex waar het heerlijk winkelen is. De plek in Brussel waar je moet zijn op winkelgebied is de Nieuwstraat. Hier vind je alle grote namen en merken in een autovrije straat. Daarnaast vind je in geheel Brussel veel winkels met chocolade. In de etalages prijken chocolade kunstwerken, de één nog mooier als de ander. Om je vingers bij af te likken.

De Grote Markt is een plein in het hartje van Brussel en aantrekkelijk voor vele toeristen. Op het plein bevinden zich de gildehuizen die na het bombardement van 1695 werden gebouwd. Samen met het stadhuis en het Broodhuis, wat nu dienst doet als museum geven gildehuizen het plein een mooie authentieke sfeer. Wie midden op het plein zou gaan staan, kan in 360 graden rond een mooie geschiedenisles krijgen met vele verhalen die verteld kunnen worden over de bouwwerken. Vergeet vooral ook niet even plaats te nemen op één van de vele terrassen voor een lekker Belgisch biertje.

De Antiekmarkt is een walhalla voor de liefhebbers van vintage en antiek. In de Grote Zavel, voor de Lieve Vrouwekerk kun je ieder weekend naar koopjes jagen tot je er bij neer zou vallen. Ben je na de markt nog niet uitgekeken dan bevinden zich tal van antiekwinkels in de buurt met antiek en authentieke spulletjes uit binnen en buitenland. Kastjes, servies, kleding, schilderijen en snuisterijen, het is er allemaal te vinden in deze mooie buurt met zoveel sfeer.

booking banner

Tours & Tickets in Brussel. Skip the Line! Boek vooraf online

Als u leuke tours wilt doen in Brussel kunt u deze voor vertrek boeken. Sommige populaire bezienswaardigheden en attracties in Brussel kennen lange wachttijden.

In sommige gevallen kunt u de wachtrij omzeilen door vooraf een ticket aan te schaffen. In sommige steden zijn ook voordeelpassen te koop, waarmee u 1 of meerdere dagen gratis of met korting bijvoorbeeld geselecteerde musea en bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Dit geldt soms ook voor gebruik van Openbaar Vervoer en/of Hop-on-Hop-off bussen. Online Verkooppunten van dit soort stadspassen en tours & tickets zijn TicketBar, Viator of Tiqets. Wilt u een fietstour maken in Brussel? BajaBikes organiseert fietstours (en wandeltours) met een Nederlandstalige gids. Ook dit is online te regelen via BajaBikes.

Nuttige websites voor een Stedentrip naar Brussel

Wilt u zich voor het vertrek naar Brussel nog flink inlezen over de Belgische hoofdstad? Er zijn een paar Nederlandstalige websites die uitgebreid info over Brussel en België in het algemeen verschaffen. Handig voor uw citytrip naar Brussel. Bezoek eens:

  1. Brussel voor Beginners: handige info en waardevolle tips, hier te vinden.
  2. Een uitgebreid reisverslag van een citytrip naar Brussel vind je op HJezfoto.nl: zie hier
  3. Foto-reportage op JustLiketoTravel.nl: bezoek hun website
  4. De officiële toeristensite is visit.brussels/.
  5. Brussel is prima met de trein te bereiken. Treintickets vind je bij NS International

Uw Reistips voor een Stedentrip naar Brussel zijn ook welkom

Bent u al eens op city-break naar Bruxelles geweest? Natuurlijk zijn uw tips van harte welkom! Heeft u leuke adviezen voor andere lezers van citytripje.nl, laat dan een reactie achter.

Zelf ben ik nog nooit in deze stad geweest en eerlijk gezegd trekt het me ook niet zo. Dit in tegenstelling tot Brugge, waar ik meerdere keren naar toe ben gegaan. Ook Antwerpen heeft altijd meer aantrekkingskracht op mij gehad, maar wellicht is dat ten onrechte.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie