Op citytrip in eigen land: het Limburgse Maastricht

Ben je van plan om samen met je vriend(in) een leuke stedentrip te maken en heb je nog niet helemaal helder waar jullie heen willen? Natuurlijk kun je de mooiste en grootste steden in Europa, Azië of Amerika. Een vlucht is vaak noodzakelijk en niet ideaal als je korte break wilt nemen.

Vooral nu in de Coronatijd is vliegen, reizen en grote mensenmassa’s in de grote steden niet een goed plan. Wellicht is een stedentrip door Nederland een beter idee en kun je lekker de auto pakken, waardoor je het openbaar vervoer zo veel mogelijk kunt mijden!

In dit artikel hebben we Maastricht gekozen als stedentrip, ter inspiratie. Doe er je voordeel mee en boek een toffe trip door het mooie Maastricht.

Op naar het zuiden!

In het zuidelijkste puntje van Nederland bevind de Bourgondische hoofdstad van Nederland, Maastricht. Misschien een ideale stad voor jouw stedentrip! Want alles is aanwezig in de omgeving van deze prachtige stad. Denk aan water, natuur, tal van bezienswaardigheden en unieke overnachtingsplekken. 

Wat gaan we in Maastricht doen?

De natuur in

Maastricht en de natuur gaan ook hand in hand. Op een steenworp afstand van de St. Pietersberg en de Cannerberg ligt een prachtig natuurgebied met vele bijzondere bomen en unieke flora. De combinatie van natuur, de Limburgse heuvels en een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietsroutes bieden uitstekende mogelijkheden om even heerlijk te wandelen, fietsen en te mountainbiken tijdens uw vakantie in Maastricht. Ook hardlopers, wielrenners en ruiters kunnen een mooie ronde maken door de natuur. 

Lekker uiteten in Maastricht

Maastricht, dat is nog eens Bourgondisch genieten. Bij mooi weer begint uw bezoek aan Maastricht op een gezellig terras. Zoek bijvoorbeeld een plekje op een terras aan het populaire plein Het Vrijthof en geniet van een verfrissend drankje of kopje koffie met een heerlijk Limburgse vlaai. In het voorjaar kan de asperge, heerlijk met roomsaus en omwikkeld met ham, natuurlijk niet ontbreken op de menukaart. Maar de typische gerechten zuurvlees, een gerecht dat gemaakt wordt door vlees te marineren in azijn om daarna peperkoek en stroop toe te voegen, zuurkoolschotel, huzarensalade en roggebrood zijn zeker het proberen waard.

Maastricht Underground

Onder het Fort Sint Pieter en de Sint Pietersberg bevinden diep onder de grond een uniek stukje Maastricht. In de Grotten Noord vind je in het “ondergrondse museum” allerlei muurschilderingen, houtskooltekeningen en diverse opschriften. Samen met de gids worden jullie door de grot geleid, dus raak hem niet uit het oog! Fort Sint Pieter ligt vlakbij de Sint Pietersberg, maar dan hoog boven de Maas en is deels door gangen direct verbonden met de Sint Pietersberg. Het fort dateert uit begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd.

Drielandenpunt

Afreizen naar het zuidelijke puntje waar drie landen samen komen in Vaals. Met een prachtig uitzicht kijk je uit over Duitsland, België en Nederland. Je klimt omhoog naar het hoogste punt waar van alles te beleven is en lekker op een terrasje te zitten.

Shoppen in Maastricht

Maastricht is een populaire winkelstad. Door haar ligging, nabij de grens met België en Duitsland, is Maastricht niet alleen bij ons Nederlanders een populaire, maar ook bij Belgen en Duitsers. In Maastricht vindt u een breed winkelaanbod, van de bekende modemerken en de leukste trendy winkels tot de kleinere boetiekjes en warenhuizen. De meeste winkels zijn gelegen in historische straten, vlakbij elkaar in de buurt. Zo hoeft u nooit ver te zoeken naar uw favoriete winkel(s). Na het winkelen kunt u terecht in één van de vele gezellige restaurants en koffiehuizen voor een lekkere, lunch, koffie, borrel of diner. 

De stad ontdekken

Willen jullie de stad beter leren kennen? Dat kan natuurlijk door gebruik te maken van het openbaar vervoer, fiets of de benenwagen. Dit kan natuurlijk ook veel leuker, namelijk een Segway huren! Dit kan bij onder andere SegEvents Maastricht, Courtens Bike Sports of Segemotion. Je bent snel van A naar B, kan dwars door de stad crossen en onwijs gezellig met z’n tweeën. 

Uiteten in Maastricht

Maastricht, dat is nog eens Bourgondisch genieten. Bij mooi weer begint uw bezoek aan Maastricht op een gezellig terras. Zoek bijvoorbeeld een plekje op een terras aan het populaire plein Het Vrijthof en geniet van een verfrissend drankje of kopje koffie met een heerlijk Limburgse vlaai. In het voorjaar kan de asperge, heerlijk met roomsaus en omwikkeld met ham, natuurlijk niet ontbreken op de menukaart. Maar de typische gerechten zuurvlees, een gerecht dat gemaakt wordt door vlees te marineren in azijn om daarna peperkoek en stroop toe te voegen, zuurkoolschotel, huzarensalade en roggebrood zijn zeker het proberen waard.

Welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard om te bekijken?

Maastricht telt veel bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn tijdens uw vakantie. Breng een bezoek aan de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland, de Helpoort. Voorheen was dit een gevangenis waar vandaag de dag een interessante historische collectie terug te vinden is.

Eén van de belangrijkste blikvangers van Maastricht is toch wel het Bonnefantenmuseum. Het hoofdletter E-vormige gebouw met grote kegelvormige toren is een bekend zicht aan de oevers van de Maas. Het kunstmuseum heeft een uitgebreide collectie aan oude en nieuwe kunstwerken. En er is een bijzondere collectie te bezichtigen met West-Europese kunstnijverheid uit de middeleeuwen, vroeg Italiaanse schilderkusten en middeleeuwse sculpturen.

Ook onder de grond is het prima vertoeven in Maastricht. Zo is een bezoek aan het Fort Sint Pieter of aan de Kazematten (met Kazenmatten wordt uitgebreid gangenstelsel bedoeld) erg leuk om een keer te ervaren. Met elke stap, die u afdaalt, zet u een stapje terug in de tijd.

Bij AGoGo in Valkenburg kunt u terecht voor de leukste in- en outdoor activiteiten. Speel samen een potje lasergame, neem een kijkje in de spannende grotten, rodel naar beneden van de berg. Of ga lekker naar het theater of de film in MECC en Lumière.

Wat je sowieso niet vergeten moet is een bezoek aan de Sint-Servaas-basiliek op het Vrijthof, het 11-eeuwse Basiliek met heilige schatten. 

Kies je voor een vakantiehuis of een hotel?

Nu ben je natuurlijk overtuigd om naar Maastricht te komen! Maar waar wil jullie slapen? Er zijn diverse mogelijkheden om de stedentrip tot een succes te maken, want goed slapen is de basis voor een fijne trip! Ga je voor een hotel in het centrum waar je te maken hebt met hoge nachtprijzen. Ga je voor een vakantiehuis in de buurt van Maastricht, waar je altijd een rustige plek hebt waar je je even terug trekken kan na een dagje in de stad. Of is een AirBnB iets voor jullie avonturiers? 


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie