Voetbalfan? Voeg een wedstrijd toe aan je Londen citytrip. De mooiste voetbalderby’s in Londen

Londen is met zeventien betaald voetbalclubs dé voetbalhoofdstad van de wereld. In de Premier League spelen op dit moment zeven Londense clubs en in de Championship spelen er nog drie. Dit betekent dus ook veel derby’s. Drie van de Londense clubs spelen ook echt mee in de top van de Premier League. Dit zijn Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Het mooie van het Engelse voetbal is dat de clubs ook nog twee bekertoernooien spelen en vaak ook nog Europees actief zijn. Dit geeft dus extra veel kans op ontmoetingen tussen de Londense clubs. De derby’s tussen deze clubs staan in ieder geval garant voor attractief voetbal en zijn een genot voor iedere voetbalfan!

Arsenal

Arsenal is de meest succesvolle club in Londen als er naar de historie gekeken wordt. Chelsea timmert sinds de 21e eeuw aardig aan de weg en heeft door flinke geldinjecties erg veel te besteden. Dit maakt de derby tussen The Gunners en The Blues nog eens extra interessant. Keer op keer is er de prestigestrijd tussen het ‘traditionele’ Arsenal en de ‘geldboom’ Chelsea. Ook zit er een verschil in tactiek tussen beide teams.

Arsenal speelt graag aanvallend voetbal, terwijl Chelsea vooral gevreesd wordt voor de verdedigende kwaliteiten. De derby tussen de twee clubs is in totaal 197 keer gespeeld. 76 keer wist Arsenal te winnen en 63 keer stond Chelsea aan de goede kant van de score. Als er gekeken wordt naar de uitslagen sinds 2005, zien we toch een andere balans. Sinds die tijd is de wedstrijd namelijk 39 keer gespeeld en 20 keer won Chelsea. Dit tegenover 11 overwinningen van Arsenal. Duidelijk is in ieder geval dat er van tevoren nooit een winnaar aangewezen kan worden en dit maakt het voor de echte voetbalfan extra leuk!

Het stadion van Arsenal

Tottenham Hotspur a.k.a. The Spurs

Tegenwoordig laat ook Tottenham Hotspur steeds meer van zich horen bovenaan in de Premier League. Deze club is alleen nooit zo succesvol geweest als Arsenal en Chelsea. Wel is Tottenham nu misschien het team met het meest attractieve voetbal van de Londense clubs. Met Kane voorin in het veld hebben ze ook nog eens een van de beste spitsen van de wereld in huis. Met 70 overwinningen uit 164 ontmoetingen doet Chelsea het onderling wel beter. Tottenham zette hier namelijk 54 overwinningen tegenover. Van 1990 tot en met 2005 was er zelfs een periode dat Tottenham geen enkele van de onderlinge duels kon winnen. Ook in de laatste 20 wedstrijden hebben The Spurs niet vaak de volle winst kunnen pakken tegen Chelsea, namelijk 5 keer. Chelsea deed dit andersom twee keer zo veel. Geen goede record voor Tottenham Hotspur dus, maar wellicht dat daar verandering in gaat komen als ze mogen spelen in hun nieuwe stadion!

De Derby

Dan is er nog de North London derby; Arsenal vs. Tottenham Hotspur. De rivaliteit tussen deze twee clubs begon toen Arsenal in 1913 verhuisde naar Highbury, het stadion dat inmiddels niet meer gebruikt wordt door Arsenal. Ook in deze derby delft Tottenham historisch gezien het onderspit. Uit 198 wedstrijden wonnen The Spurs er 64, tegenover 82 overwinningen voor The Gunners. In de laatste tien wedstrijden zijn de twee clubs in evenwicht, hierin haalden ze allebei 3 overwinningen. De topscorer in de North London derby is Emmanuel Adebayor met 10 goals. Hij speelde dan ook voor beide clubs. Harry Kane kan de nieuwe topscorer van de derby gaan worden, hij scoorde tot nu toe namelijk 9 keer. Kan Tottenham de opmars van de laatste jaren doorzetten en ook grootste rivaal Arsenal vaker gaan verslaan?

Eigenlijk is het moeilijk kiezen welke onderlinge strijd nu het meest interessant is, want alle drie de derby’s staan garant voor spektakel. Zorg dat je aanwezig bent bij een van deze Londense derby’s door je voetbalreis naar Engeland samen te stellen via Equipo Voetbalreizen!

Voetbalwedstrijden buiten Londen

Naast Londen zijn er natuurlijk veel meer geweldige voetbalsteden met grote clubs in Engeland. Denk aan Liverpool, Newcastle en Manchester.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo