Citytripje.nl

Zo goedkoop mogelijk naar de mooiste steden

Warschau is de hoofdstad van Polen en een aantrekkelijke stad voor een stedentrip. Samen met Poznan was Warschau een van de steden die in 2012 het EK voetbal organiseerde. Warschau telt ongeveer anderhalf miljoen inwoners, en is daarmee de grootste stad van Polen. De stad is erg oud, en er zijn al bewijzen van mensen die in de stad woonde in de negende eeuw. Eerst aan de rechterkant van de rivier, vervolgens aan de linkerkant.

De naam Warschau, die in het Pools als “Warszawa” wordt geschreven, berust op een mythe over twee geliefden. Volgens de oude mythe stamt de naam af van een verliefd stel: de vrouw Sawa, en de visser Wars. Samen zouden zij volgens de mythe (waar overigens veel verschillende varianten op bestaan) de stad Warschau hebben gesticht.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer in Warschau is duur vergeleken met andere steden in Polen, maar goedkoop vergeleken met Nederland. Het openbaar vervoer netwerk is erg goed ontwikkeld en telt meer dan tweehonderd buslijnen en tientallen tramlijnen. Voor sommige toeristen kan het aantrekkelijk zijn om een Warsaw Tourist Card aan te schaffen. Deze kaart biedt gratis open baar vervoer aan en kortingen (of zelfs gratis toegang) tot veel musea. De kaart is beschikbaar in varianten van 24 uur, en 72 uur.

Bezienswaardigheden

Het centrum van Warschau is opgedeeld in zeven districten waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Het overgrote gedeelte van de historische bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad. Dat is op zich al een bezienswaardigheid . Wij noemen hierbij in het bijzonder:

  • Het Lazienki Paleis,
  • het monument van de Joodse getto in Warschau,
  • het oude plein (Rynek Starego Miasta)
  • het kasteel van Warschau.

Ook het Lazienki park, het Powazki kerkhof, de universiteitsbibliotheek en het observatieterras zijn aanzichten die een stedentrip Warschau compleet maken.

Rijke geschiedenis

Warschau is een stad met een enorm rijke geschiedenis. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, vindt in Warschau in 1944 een grote opstand plaats, met als doel om de stad te bevrijden van de Duitsers. De opstand was ongekend: de opstand duurde meer dan 60 dagen en kostte aan meer dan honderdvijftig duizend mensen het leven.

In 1943 geschiedde een andere opstand met een grote omvang: de opstand in de Joodse Getto van Warschau (waar veel Joden zich onder erbarmelijke omstandigheden onder leiding van de Duitsers moesten vestigen). Over beide opstanden is veel terug te vinden in de stad (bijvoorbeeld door middel van monumenten) en in de rijke Poolse literatuurtraditie. Een bezoek aan de Getto van Warschau (waar helaas veel van verloren is gegaan), in combinatie met het museum is zeker de moeite waard. Ook vindt men in Warschau een Joodse begraafplaats.

Verder kent Warschau een groot aantal andere musea die interessant zijn voor de museumliefhebber: het museum over de geschiedenis van Joodse Polen, het naar Copernicus vernoemde museum over de wetenschap en het Frederyk Chopin Museum (een zeer belangrijke en grootse Poolse componist). Al met al de moeite waard om snel een stedentrip Warschau te gaan boeken.

Categories: Uncategorized

Populaire Citytrips

Miami

Ooit gedacht aan een stedentrip naar de Verenigde Staten? ...

Barcelona

Een Citytrip Barcelona, de hoofdstad van Catalunya, is altijd een ...

Lissabon

Lissabon, de stad van de Fado, krakende trammetjes, Belem-pasteitjes en ...

Praag

Citytrip Praag, mysterieus! Het geheimzinnige Praag heeft een enorme aantrekkingskracht ...

Madrid

Madrid, stad van het Prado-museum, het Koninklijk Paleis en vele ...

New York

New York, the city that never sleeps. Met zijn adembenemende ...

Berlijn

Een citytrip Berlijn is altijd een goed idee! De Duitse ...

Londen

Een Citytrip Londen is één van de meest populaire stedentrip-bestemmingen ...

Rome

De Citytrip Rome is wel de stedentrip der stedentrips! Beleef ...

Parijs

Een Citytrip Parijs betekent een trip naar de Lichtstad en ...

Istanbul

Citytrip Istanbul: Het oude Constantinopel is een ware clash der ...

Waarom een stedentri

Warschau is de hoofdstad van Polen en een aantrekkelijke stad ...

ANWB Reizen Magazine

Het ANWB Reiz& Magazine staat deze maand geheel in het ...

Top 10 Citytrips vol

Reisplannen voor het komende jaar kunnen weer gemaakt worden: deze ...

Citytrip Spel voor i

Een citytrip eens op een andere manier beleven? De Vlaamse ...

Lonely Planet Top 10

Reisgids Lonely Planet heeft een lijst opgesteld van de tien ...

Vliegtickets & Hotels zoeken

  • Hotels banner
  • Vliegtickets logo