Citytrips in Nederland: wat is er zoal te doen?

Nederland kent vele mooie steden en dorpen met elk hun eigen bezienswaardigheden. Zo verschilt de architectuur van stad tot stad, kent de ene stad een gezellig studentenleven, en heeft weer een andere stad veel musea. Als je veel tijd hebt kun je alle steden bezoeken en overal de leukste plekjes zoeken. In deze blog spitsen we ons toe op musea, daarvan zijn er meer dan duizend in Nederland.

Musea in Nederland

Als je een stedenreisje Nederland doet dan kom je in bijna elke plaats wel een museum tegen. Dit kan van klein, bv het strijkijzermuseum in Noordbroek, tot heel groot, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam. Gelukkig is de diversiteit ook heel groot, van verzamelingen tot moderne kunst, van hobby tot vakwerk. 

Wie vooral houdt van geschiedenis, voorwerpen, oude spullen, etc. kan terecht bij diverse musea die vooral ontstaan zijn uit verzamelingen, denk hierbij aan politiepetten, brandweerauto’s, bussen, kachels, kinderwagens, etc., voor veel voorwerpen is wel een museum te vinden. Er is zo veel te leren over de geschiedenis van Nederland doordat u vaak rechtstreeks contact heeft met de eigenaar/verzamelaar.

Wie van kunst houdt kan terecht in de meer bekende, grotere musea, zoals het Mauritshuis, Cobra Museum, Museum het Rembrandthuis, en nog tientallen meer. Een dagje schilderijen kijken is voor sommige mensen de ultieme vorm van dagbesteding. Uiteraard is er meer dan schilderkunst, ook glaswerk, aardewerk, zeevaart en andere onderwerpen komen aan bod.

Naast de twee genoemde soorten zijn er ook nog de cultureel historische musea zoals het Joods Historisch Museum. Zij spitsen zich toe op een onderwerp uit de historie, een groep mensen, een dorp of stad waaraan een heel museum is gewijd.

Rijksmuseum Amsterdam

Overzicht musea

Tijdens een citytrip is het handig om te weten welke exposities er zijn in de periode dat u er bent. Een handig overzicht hiervoor geeft expositiewijzer.nl, waar per provincie een overzicht met lopende exposities is te vinden.  Het overzicht is niet compleet, maar wel altijd actueel. Door de indeling per provincie is ook handig te zien wat er in een plaats verderop te zien is.

Ook zijn de adresgegevens van alle musea te vinden, u kunt uw citytrip dus goed plannen. Zoekt u toch een andere tour? Kijk dan eens bij GetYourGuide, waar je leuke tours en originele activiteiten kunt boeken op tal van toeristische bestemmingen.

We wensen u veel plezier in de diverse Nederlandse musea.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie