De Interrail Pass: goedkoop treinen door Europa

Al weer een halve eeuw is het de budget-spoorkaart van Europa: de Interrail Pass. Deze blog legt uit welke passen je nu kunt kopen om gratis te treinen door liefst dertig Europese landen. Mét tips om de kaart aan te vullen met hele goedkope hogesnelheidstrein-trajecten. Je bestelt hem online op de Interrail site.

Interrail Pass: goedkoop door Europa treinen

De reisformule van Interrail bestaat al meer dan een halve eeuw. Deze treinpas om gratis door Europa te kunnen reizen, geldt voor bijna alle landen, behalve Albanië, Belarus, Oekraïne en Rusland.

Interrail Eurail Logo

Met de kaart kun je een periode gratis gebruik maken van de gewone treinen; er geldt een toeslag voor sneltreinen. In je eigen land mag je de kaart alleen gebruiken op de dag van vertrek én op de dag dat je terugkeert van je spoorvakantie.

Een van de grote pré’s van de kaart is dat je gewoon op de trein kunt stappen in het buitenland en bij willekeurig welk station weer uit kunt stappen. Veel reisvrijheid, dus. 

Tegenwoordig kun je de passen in twee versies krijgen:

• Interrail Global Pass
• Interrail One Country Pass

De Global Pass geeft je toegang tot de trein bij 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in liefst 30 Europese landen. Daarnaast zijn er zo’n 30 Interrail One Country Passen, zoals voor Zwitserland, de Benelux, Frankrijk of Zweden. Let op, de Country Passen geven alleen recht op treinvervoer binnen het gekozen land. Je zult dus op eigen kosten eerst naar dat land toe moeten reizen.

Interrail Pass banner 728x90

Passen met een volume aan reisdagen

De passen kun je in papieren vorm bestellen; maar ook meestal als mobiele Pass. Afhankelijk van hoe lang je je treinvakantie wilt maken, kun je passen met diverse tijdsduren krijgen. Zo zijn er passen met vier geldige reisdagen tot passen waarmee je elke dag drie maanden lang op stap kunt. Als je een pas neemt met een aantal reisdagen binnen een langere periode moet je weten dat een reisdag van 00.00 tot 23.59 uur loopt. Zo’n reisdag noteer je voor je de trein instapt. Want zonder de dag in te vullen krijg je bij controle een fikse boete.

Stem de pas af op je reisbehoefte

Wil je heerlijk door Europa banjeren? Dan weer Barcelona induiken om een volgende dag naar Nice te vertrekken. En na twee dagen dan af te zakken in de Italiaanse laars? Of ga je naar Polen maar besluit je halverwege toch liever naar Praag te gaan? Dan is de Interrail Global Pass echt jouw pas. En dan een van de versies waarmee je elke dag kunt treinen.

Weet je waar je naar toe wilt en trein je wat minder dagen? Bijvoorbeeld eerst een weekje Parijs, dan een weekje Costa Brava en dan via Zwitserland en Duitsland terug naar huis? Dan gebruik je niet elke dag je pas en kun je beter kiezen voor een pas met 15 reisdagen binnen een periode van een maand. Je kunt dus je Global Pass goed afstemmen op je reisbehoefte.

Een Interrail Pass kopen

Wil je een Interrail Pass kopen? Dan zijn de prijzen als volgt. Ben je een jongere (12-27 jaar), ga je met je ouders mee als kind (4-11 jaar) of ben je senior (60 plus)? Dan krijg je een aantrekkelijke korting op het standaard ticket voor volwassenen (28-59 jaar). Een voorbeeld van een Global Pass met een maand gratis treinreizen (tweedeklas en prijzen 2022, op moment van schrijven):

• Volwassene: € 670
• Senior: € 603
• Jongere: € 503
• Kind: gratis tot twee kinderen mee met een Pass voor een volwassene

Check altijd de actuele prijzen op de website van Interrail.

Interrail Pass Trein

In slakkengang over het spoor?

Toegegeven, aan alle plussen hangt ook wel eens een minnetje. De treinen die je met de pas mag gebruiken zijn niet de allersnelste. En op de treintrajecten wordt ook nog eens heel regelmatig gestopt, soms bij ronduit kleine gehuchten. Aan de andere kant kun je dus ook op de meest afgelegen plekken uitstappen! Alleen gaat het dus niet snel. Soms heb je geen zin in een ellenlange rit. Zo kun je op het gewone treinnet van Spanje soms echt met tuftuf-snelheid vooruitkomen.

Echt lange trajecten kun je voorkomen door vooraf zo’n traject te boeken met een hogesnelheidstrein zoals de Franse TGV. Normaal doe je wel 15 uur over het spoortraject vanuit de Franse hoofdstad naar Barcelona; ga je grotendeels met de TGV, dan halveer je die reistijd! En door met je Interrail Pass zo’n snelle trip te boeken, krijg je heel veel korting. Dat is de moeite dus wel waard, alleen moet je wel een tijd vooraf boeken. Op de online internetsite van Interrail is het heel gemakkelijk reserveren. 

Al 50 jaar lang heeft de Interrail Pass zichzelf gevestigd als een aanbieder van een unieke reiservaring in verband met avontuur, vrijheid en flexibiliteit, en biedt het een toegangspoort tot de geografische, historische en culturele rijkdom van Europa. – Interrail

Een handig hulpje onderweg

Interrail biedt gratis een eigen Rail Planner-app aan voor reizigers met een iPhone of een Android. Zo plan je handig en snel je trip en heb je alle vertrektijden meteen helder. Even geen internet? Dat maakt niet uit, de app is ook offline te gebruiken en omvat zo’n beetje de hele Europese treindienstregeling.

Niet alle bestemmingen zijn even gemakkelijk met de trein te bereiken. Soms moet je daarvoor even scheepgaan. Je Interrail Pass geeft je soms gratis toegang tot veerschepen en soms kun je met korting mee. Vaak is de korting zo’n 30%. Soms kun je ook met de bus reizen, dan ook met korting. De officiele site heeft ook een sectie met reisideeën, als je niet zelf je Interrail reisroute wilt bepalen, of wat inspiratie nodig hebt.

Als je gewoon een retourtje buitenland wilt met de trein heb je meer aan NS International. Georganiseerde treinreizen met overnachtingen vind je bij GreenCitytrip en TreinRondreis.nl. Heb jij al eens door Europa gereisd met de Interrail Pass? Dan vind ik het leuk als je een comment achterlaat.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie