De leukste picknickplekken in Europese steden (+ tips voor een makkelijke lunch)

Eten in een restaurant tijdens een stedentrip is gezellig, maar in veel Europese steden lopen de prijzen snel op. Een slimme manier om geld te besparen én meer van de stad te zien, is om zelf een lunch mee te nemen. In parken, op uitzichtpunten en langs het water vind je volop plekken waar locals hun pauze doorbrengen. Wie een beetje vooruitdenkt, eet er net zo lekker als in een café — alleen met een beter uitzicht.

Parijs – lunchen tussen de Parijzenaars in Jardin du Luxembourg

In Parijs is lunchen een serieus ritueel: rond het middaguur zie je overal mensen met baguettes, salades en quiches op weg naar een parkbank. De Jardin du Luxembourg is favoriet bij locals. Studenten, kantoormedewerkers en gezinnen nemen hun eigen maaltijd mee en eten tussen de bloemenperken of aan de rand van de vijver. Een koude pastasalade is hier ideaal: makkelijk, voedzaam en net zo chic als de stad zelf. Een bakje pasta pesto met tomaatjes en Parmezaan past perfect bij de Parijse lunchstijl – eenvoudig maar met aandacht.

Jardin du Luxembourg in Parijs
Jardin du Luxembourg in Parijs

Barcelona – ontspannen lunchen in Parc de la Ciutadella

In Spanje is de lunch vaak het belangrijkste moment van de dag. Rond twee uur sluiten veel winkels even, en ook in Barcelona trekken mensen naar buiten met tapas, broodjes en fruit. In de Parc de la Ciutadella vind je een mix van toeristen en locals die siësta houden op het gras. Neem wat olijven, stokbrood en een koude pastasalade mee en je past moeiteloos tussen de Barcelonezen. De mediterrane smaken – basilicum, tomaat, olijfolie – passen perfect bij de warme sfeer van de stad.

Rome – Italiaanse eenvoud bij de Pincioheuvel

De Italiaanse lunch is vaak snel maar smaakvol. Veel Romeinen eten een broodje of een kleine portie pasta onderweg, liefst buiten in de zon. Op de Pincioheuvel in de Villa Borghese heb je uitzicht over Piazza del Popolo, een plek waar locals tijdens hun pauze neerstrijken met iets simpels uit de buurt. Een bakje pasta pesto hoort helemaal bij die Italiaanse nuchterheid: een gerecht dat zowel praktisch als heerlijk is, en prima koud te eten. Met een espresso to go erbij voel je je even Romein.

Amsterdam – picknicken als local op het Museumplein of in het Westerpark

In Nederland is de lunch vaak een snelle boterham, maar op zonnige dagen verandert dat. Amsterdammers trekken naar het Museumplein of het Westerpark met saladebakjes en smoothies. De sfeer is ongedwongen en gezellig; je zit gewoon op het gras met uitzicht op musea of industriële architectuur. Een meeneemlunch zoals een wrap met hummus of een pastasalade met pesto past goed bij die typisch Nederlandse ‘doe-maar-gewoon’-mentaliteit. Eenvoudig, maar lekker vers en makkelijk onderweg te eten.

Lissabon – uitzicht en ontspanning bij Miradouro de Santa Catarina

In Portugal lunchen mensen later en rustiger. Veel locals nemen een warme maaltijd, maar ook koude gerechten zijn populair bij de miradouros – uitzichtpunten over de stad. De Miradouro de Santa Catarina is er daar één van, met uitzicht over de Taag en muziek van straatartiesten. Hier zit je tussen Lissabonners met broodjes tonijn, salades of stukjes fruit. Een koude pastasalade met pesto en groenten past perfect in dat plaatje: simpel, smaakvol en heerlijk in de zon. Lees meer over Lissabon.

Lissabon
Lissabon, stad met vele mooie uitzichtpunten

Kopenhagen – lunchen aan het water bij Islands Brygge

De Denen lunchen graag buiten, zeker in de zomer. Ze nemen smørrebrød (roggebrood met beleg) of salades mee naar de kade. Aan de Islands Brygge in Kopenhagen vind je grasvelden, trappetjes aan het water en veel locals die hier hun pauze doorbrengen. Een eenvoudige maaltijd met verse ingrediënten past bij de Scandinavische eetstijl: functioneel maar met smaak. Denk aan roggebrood, zalm of een lichte pastasalade met pesto – Scandinavisch minimalisme op z’n best.

Kopenhagen
Kopenhagen

Tips voor een geslaagde meeneemlunch

Een goede picknick tijdens je stedentrip begint met slimme voorbereiding. Kies gerechten die koud lekker zijn, zoals couscous, wraps of een klassieke pasta pesto. Gebruik herbruikbare bakjes of glazen potten – duurzaam en handig in je rugzak. Neem bestek, servetjes en een klein kleed mee; zelfs een dun sjaaltje kan dienstdoen als picknickkleed. Koop ter plekke een flesje frisdrank of wat vers fruit om het af te maken. Zo eet je gezond, betaalbaar en midden in de sfeer van de stad.

Eten als een local

Zelf lunchen tijdens je citytrip is meer dan geld besparen. Het is een manier om de stad écht te beleven. Je zit tussen de inwoners, hoort hun gesprekken en voelt even hoe het dagelijks leven daar verloopt. Een simpele maaltijd, zoals een bakje pasta pesto of aardappelsalade, wordt dan iets bijzonders: een moment van rust en verbinding met de plek waar je bent. Precies dat maakt reizen zo waardevol. Toch liever in een restaurant lunchen? Kijk dan eens naar goedkopere Oost Europese steden, en dan vooral die zonder massatoerisme.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie