10 Tips voor een geslaagde citytrip: stedentrip tips

Een stedentrip is een ideale korte vakantie om er even tussenuit te gaan. Elke stedentrip brengt leuke herinneren met zich mee, zoals dat ene plekje waar je per ongeluk terechtkwam waar het hartstikke gezellig was. Je ontmoet nieuwe mensen en ziet nieuwe dingen. Echter kan een stedentrip ook minder leuke herinneringen opleveren. Je mobiele telefoon is gestolen, je cameratas is weg of je verliest je paspoort op een merkwaardige manier. Met de volgende 8 stedentrip tips voorkom je zoveel mogelijk problemen en heb jij een geslaagde stedentrip!

stedentrip tips

1. Te vol programma

Een stedentrip duurt vaak maar 3 tot 4 dagen, soms iets langer. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk van de stad zien. Immers ben je er op dat moment en vlieg je snel eventjes weer heen. Toch is een te vol programma, met een strakke planning, niet raadzaam. Het zorgt voor uitputting en de stedentrip wordt er ook niet bepaald bijzonder op.

Je kunt ook eens rustig een uurtje op een bankje zitten bij het park. Doe eens rustig aan als je in de ochtend wakker wordt en ontbijt eens stevig. Je bent dan een stuk relaxter waardoor je stedentrip een stuk leuker wordt. Je zult veel meer oog hebben voor de stad, waardoor je uiteindelijk alleen maar meer ziet. Vaak hebben citytrip organisaties goede stedentrip tips op hun website staan. Dit kan je helpen bij het bepalen van het programma.

2. Pak niet altijd de taxi

Het is af en toe ook eens leuk om een wandeling te maken in plaats van steeds de taxi te pakken. Een taxi is misschien erg efficiënt: je bent snel van A naar B, maar je mist ook allerlei plekjes waar je anders misschien langs was gelopen. Je mist de cultuur min of meer als je steeds de taxi pakt. Een fiets huren is daarom ook leuk als vervoersmiddel. Je gaat op een rustig tempo door de stad heen en je bewondert de stad maximaal. Of maak gebruikt van de metro of andere vormen van openbaar vervoer. Zo zie je hoe de locals leven.

3. Belangrijke spullen

Veel mensen houden hun belangrijke spullen allemaal op een plek. Je cameratas met hierin je portemonnees, ID kaarten of paspoorten en tickets voor de bezienswaardigheden. Maar wat nou als iemand je cameratas meeneemt? Dan ben je in een klap al je spullen kwijt. Het is daarom raadzaam om bepaalde dingen thuis te laten. Neem bijvoorbeeld alleen een kopie van je ID kaart of paspoort mee en laat het origineel in de kluis bij het hotel. Houd je creditcard en pinpas apart van elkaar, zeker als je in je eentje op reis bent. Je zult niet de eerste zijn die de dupe wordt van zakkenrollen tijdens je stedentrip!

4. Zonnebrandcrème

Als je in de zomer naar een stad gaat waar het erg warm is, zoals Barcelona of Rome, kun je maar beter zonnebrandcrème meenemen. Het laatste wat je wil tijdens je stedentrip is verbranden. Het is niet alleen ongezond als je verbrand, maar foto’s met een vuurrood hoofd is ook niet alles.

5. Stevige schoenen

Stevige schoenen zijn een pre tijdens je stedentrip. Vooral dames kunnen beter geen hakken aan doen. Als je vele kilometers moet wandelen in de stad, zijn stevige schoenen zeker een must. Blaren wil je niet hebben tijdens je stedentrip! Wandelschoenen zijn een aanrader, maar zien er soms wat lomp uit. Goede sneakers zijn ideaal.

6. Bescheiden kleren

In de armere steden kun je jezelf beter een beetje bescheiden opstellen. Koop niet ontzettend veel spullen, draag dure horloges en stap elke dure tent naar binnen. Dit valt op onder de zakkenrollers en rovers die het wellicht op je gemunt hebben. In armere steden zien ze je al gauw als de ‘rijke westerling’, wat op dat moment negatief voor je kan uitpakken. Stel je daarom een beetje bescheiden op.

7. Eten tijdens je stedentrip

Veel Nederlanders eten liever een Hollands maaltijd dan dat zij buitenlandse gerechten proberen. Soms verstandig, maar ook ontzettend zonde. De gerechten in een andere stad kunnen juist bijdragen aan een stukje cultuur, die je daadwerkelijk kunt proeven! Probeer daarom eens een buitenlands gerechtje. Vind je dit eng, kijk dan in je reisgids wat je lekker lijkt. In een beetje goede reisgids staan tientallen stedentrip tips, ook over de lokale gerechten. Op deze pagina vind je meer informatie over reisgidsen.

8. Douaneregels

Een geslaagde stedentrip eindigt met het passeren van de douane. Houd je daarom gewoon aan de douaneregels en neem geen gekke dingen mee uit het buitenland. Het zal alleen maar zorgen voor langere wachttijden, controles en eventueel een boete. Je kunt ook populaire reisblogs raadplegen voor leuke tips voor een geslaagde stedentrip!

9. Denk aan het Milieu

Ga je naar een bestemming die niet al te ver weg is? Steden als Berlijn en Parijs zijn uitstekend met de trein of bus te bereiken. Probeer duurzaam te reizen waar dat kan. Green CityTrip is een reisorganisatie die 5-daagse stedentrips met de trein aanbiedt, ondermeer naar München en Milaan.

10. Doe een excursie of een tour

Je zal vast een reisgidsje bij je hebben, van Capitool of Marco Polo, AWNB of Trotter. Maar vaak is er nog veel meer te doen dan de bezichtigingen die in zo’n gids staan. Denk aan een originele citytrip tour. Die kun ej boeken via GetYourGuide of Viator. Ook leuk: een fietstocht met een Nederlandse gids. Baja Bikes is een organisatie die dit in de populaire steden organiseert. Vaak zijn er ook wandeltours te maken. Veel grotere steden hebben ook een city pass waarmee je korting krijgt op bezienswaardigheden. In Rome is dit bijvoorbeeld de Roma Pass, waarmee je na aankoop gratis 2 van de bekendste attracties kunt bezoeken.

Andere stedentrip tips?

Hopelijk heb je wat aan deze stedentrip tips! Als je aanvullingen hebt kun je die achterlaten.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie