Weekendje weg in Leiden: 5x leuke hotspots om te bezichtigen

Met pittoreske straatjes, charmante grachten, verborgen hofjes en een indrukwekkende historie is Leiden ideaal voor een leuke stedentrip in eigen land! In elk deel van deze stad valt wel iets bijzonders te bewonderen, van stadspoort tot molen tot grachtenpand tot kerk tot… maar ook vind je hier leuke winkels, koffietentjes, restaurants en interessante musea. Niet voor niets noemt Leiden zichzelf de Stad van de Ontdekkingen. 

In dit artikel vind je 5 interessante hotspots en activiteiten in Leiden, die je eigenlijk niet mag missen als je een weekendje Leiden doet.

Varen over de Leidse grachten

Na Amsterdam, heeft Leiden het meeste water binnen haar poorten stromen. Vaar Leiden binnen zoals eens de Watergeuzen dat deden met haring en wittebrood voor de armen. Nu is er bij Broodjes en Bootjes veel meer mogelijk. Van ontbijt tot high tea en champagne met heerlijke hapjes. Huur een sloep met schipper of ga mee op een rondvaart om de stad vanaf het water te bewonderen. 

Leiden kanaal

Ontdek de Leidse hofjes

Leiden kent zo’n 35 hofjes in de verspreid over de stad. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes, waar het stadsrumoer is buitengesloten en waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Het bezoeken waard zijn onder meer het St. Annahofje, het Jean Pesijnshofje, het Loridanshofje en het Eva van Hoogeveenhofje. Houd Google maps bij de hand of koop het boekje De hofjeswandeling bij de VVV voor €3,50. 

Trendy shoppen in Leiden 

In Leiden kun je geweldig goed winkelen. In de fraaie binnenstad vind je een heerlijk complete mix van honderden winkels: bekende ketens, delicatessenwinkels, boetiekjes, antiek- en vintagezaakjes. LeidenShopping.com heeft zelfs speciale winkelroutes voor je uitgestippeld. De routes hebben een eigen thema, zoals vintage, interieur en fashion en leiden je langs winkels die je niet mag missen! En natuurlijk kom je onderweg genoeg leuke koffietentjes tegen voor een welverdiende pauze! 

Laat je schetsen door Rembrandt

In een van de mooie straten rond de Pieterskerk vind je de Latijnse School, de plek waar de grote Hollandse Meesters, Rembrandt, les heeft gehad. Hier leerde hij voor het eerst schetsen in de tekenlessen van Henricus Rievelinck. Gluur even naar binnen in dit rijksmonument en laat je vastleggen door Rembrandt 2.0. 

Leidse musea

Bij regenachtig weer is het bezoeken van een museum de activiteit bij uitstek. Leiden heeft maar liefst 13 fantastische musea. Van Rembrandts meesterwerken in Museum de Lakenhal, tot een reis door het menselijk lichaam in CORPUS. Dompel je onder in de wonderlijke wereld van de natuur in Naturalis of duik in duizend jaren oude kunstschatten van Inca’s en Azteken in Museum Volkenkunde. De museumkeuze is reuze in Leiden. 

Enthousiast geworden? Trakteer jezelf dan op een weekendje weg naar de stad van de ontdekkingen en overnacht in een hotel in Leiden! En in deze hotels zit jij lekker centraal in het centrum van de stad! 

Leuke hotels in Leiden

Golden Tulip Leiden Centre

Wakker worden in 4-sterren luxe? Ga dan voor dit het met het bekroonde restaurant Rubens. Lees meer over Golden Tulip Hotel.

Best Western City Hotel Leiden

In dit 3-sterrenhotel overnacht je in een prachtig historisch pand midden in de binnenstad en kun je heerlijk loungen op zonneterras op het dak met een lekkere cocktail van de bar! Lees meer over Best Western City Hotel Leiden.

Ibis Leiden Centre

Overnachten in Leiden voor een zacht prijsje? Kies dan voor dit trendy hotel tegenover het Centraal Station en op loopafstand van het centrum. Lees meer over het Ibis Hotel Leiden Centre

Tips voor meer hotspots in Leiden

Weet jij nog must-see hotspots in Leiden? Laat het ons weten! Wat mag je niet missen tijdens een weekendje Leiden?


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie