Ontdek de verborgen schatten van Schotland tijdens een stedentrip naar Edinburgh

Een stedentrip naar Edinburgh begint al op Weeze Airport, een heerlijk kleinschalig vliegveld. Juist omdat Weeze Airport zo klein is, ben je er zo doorheen. 

Ook parkeren op Weeze gaat soepel, vlot en is zeer goedkoop. Binnen mum van tijd zweef je hoog boven de wolken, op weg naar het hart van Schotland. 

Laat jezelf betoveren door de warme gloed van de stad en stap de knusse pubs van Edinburgh binnen. Je Schotse avontuur begint hier.

Van Weeze Airport naar Edinburgh vliegen

In slechts anderhalf uur vliegt Ryanair je van Weeze Airport (NRN) naar het prachtige Edinburgh (EDI). De luchthaven ligt zo’n 14 kilometer ten westen van de stad. Hierdoor sta je in no-time in het centrum van de stad – een luttele 32 minuten rijden. Of je nu kiest voor een taxi, een huurauto of de tram, de stad ligt aan je voeten. En voor wie ultieme vrijheid wil ervaren is mijn advies, huur heerlijk een auto. Een huurauto geeft je de mogelijkheid om het adembenemende Schotse heuvellandschap te verkennen gaan verkennen.

Stedentrip naar Edinburgh Castle
Edinburgh Castle, niet te missen tijdens een stedentrip naar Edinburgh

De geschiedenis van Edinburgh

Edinburgh, doordrenkt van geschiedenis, ademt een unieke sfeer uit. Terwijl je door de geplaveide straten slentert, kun je de echo’s van oude gevechten en legendarische verhalen bijna horen. De indrukwekkende Edinburgh Castle, dat bovenop Castle Rock prijkt, vertelt verhalen van lang vervlogen tijden. Het is een plek waar de geschiedenis voelbaar is. Waar koningen en koninginnen hebben gewandeld en waar je een glimp opvangt van het leven in vervlogen eeuwen.

De stad heeft ook een intrigerend literair erfgoed, van Sir Walter Scott tot Robert Burns. Breng een bezoek aan de Writers’ Museum. Dit museum is gewijd aan drie van Schotlands beroemdste schrijvers: Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Hier kun je meer te weten komen over de levens en werken van deze literaire grootheden.

Verborgen pareltjes de je niet mag missen

Wanneer je de gebaande paden verlaat, ontvouwt Edinburgh zijn ware schoonheid. Dwaal door de betoverende straatjes van Dean Village, een rustig toevluchtsoord in het hart van de stad. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan, met zijn oude molens en rustige waterwegen. Een andere verborgen schat is Circus Lane. Circus Lane is een pittoresk steegje omzoomd met bloemen en kleurrijke gevels, een perfecte plek voor die Instagram-waardige foto’s.

En wat dacht je van de verborgen binnenplaatsen van Edinburgh? Duik in de sfeer van het verleden terwijl je door charmante binnenplaatsen slentert, zoals Dunbar’s Close Garden. Deze groene oases bieden een vredige ontsnapping uit de drukte van de stad. 

Wat kun je doen in Edinburgh?

Edinburgh barst van de leuke activiteiten! Bezoek de beroemde Royal Mile, waar je talloze winkels, restaurants en historische bezienswaardigheden vindt. Maak een wandeling over Arthur’s Seat, een oude vulkaan die een panoramisch uitzicht over de stad biedt. Voor kunstliefhebbers is er de National Gallery of Scotland. Dit is de thuisbasis van meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Van Gogh en Rembrandt.

Een bijzondere ervaring is de Royal Yacht Britannia, de voormalige koninklijke jacht van koningin Elizabeth II. Dit schip biedt een fascinerende kijk op het koninklijke leven en de geschiedenis van Groot-Brittannië.

Wat mag je niet missen in Edinburgh?

Een bezoek aan Edinburgh is niet compleet zonder de levendige sfeer van de lokale markten te ervaren. Struin door de Grassmarket, waar je ambachtelijke producten, antiek en Schotse lekkernijen kunt vinden. En vergeet zeker niet om de lokale whisky te proeven. Een bezoek aan de Scotch Whisky Experience is een must voor liefhebbers van deze gouden drank. Voor de echte liefhebbers is een excursie naar een whisky brouwerij natuurlijk ook een must. Bezoek de Speyside eilanden om fruitige whisky’s te proberen. Of trek naar de Northern Highlands om de zoete rijke single malts uit te proberen. Een echte aanrader om te bezoeken zijn de brouwerijen van Oban en Highland park. Al is ligt deze tweede wel op een van de verste eilanden, namelijk Orkney. En als je van rokerige whisky houdt zijn de brouwerijen van Ardbeg en Laphroaig echte aanraders. 

De Royal Botanic Garden Edinburgh is een oase van rust en schoonheid. Hier kun je wandelen tussen zeldzame en exotische planten, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuinen. Het is de perfecte plek voor een ontspannen middag.

Reistips voor Edinburgh?

Voor de beste ervaring in Edinburgh is het handig om een dagkaart voor het openbaar vervoer te kopen. Hiermee kun je moeiteloos de stad verkennen en bespaar je op transportkosten. Probeer ook lokale gerechten, zoals haggis en cranachan, voor een smaak van de Schotse keuken. En vergeet niet vriendelijk te zijn tegen de locals; Schotten staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid.

Edinburgh, met zijn rijke geschiedenis, betoverende straten en warme gastvrijheid, is een stad die je hart steelt. Van het verkennen van oude kastelen tot het ontdekken van verborgen pareltjes… Een citytrip naar Edinburgh biedt een schat aan ervaringen voor elke reiziger. Daarbij zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden voor geweldige dagtripjes naar de omgeving. Dus pak je koffer en laat je betoveren door de magie van Edinburgh. Een stedentrip naar deze Schotse parel zal ongetwijfeld een reis zijn die je voor altijd zult koesteren. Slàinte mhath! (Proost!)


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie