Zwolle en Deventer: de parels van Salland vol cultuur en historie

Op zoek naar een originele citytrip of gewoon een weekendje weg in eigen land? Kies eens wat anders dan Utrecht, Maastricht of Amsterdam. In dit artikel geven we tips over minder bezochte maar daarom niet minder boeiende steden!

Deventer: Historie en cultuur

Deventer, een stad die overloopt van historische charme, is de ideale bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Wandel door de knusse straatjes van het Bergkwartier, bewonder de eeuwenoude gebouwen, en bezoek de majestueuze Lebuinuskerk en de historische De Waag.

Deventer biedt meer dan alleen een duik in de geschiedenis: het is een stad vol culturele activiteiten. Van het Speelgoedmuseum tot het Geert Groote Huis, je vindt er boeiende musea en een scala aan unieke winkels en boetiekjes. De Brink, het levendige hart van de stad, nodigt uit om de dag af te sluiten met een gezellig diner in een van de vele restaurants.

Hotspots Deventer:

  • Deventer Boekenmarkt: de grootste van Europa.
  • Historisch Museum Deventer.
  • Vogeleiland in het Rijsterborgherpark.
  • Adelaarshorst: Het stadion van Go Ahead Eagles.
  • De Deventer Koekwinkel: proef de beroemde Deventer Koek.

Zwolle: Dynamisch en modern

Zwolle, een harmonieuze mix van geschiedenis en moderniteit, biedt een scala aan ervaringen. Het Museum de Fundatie, met zijn opvallende architectuur, is een paradijs voor kunstliefhebbers.

De Sassenpoort, een historisch symbool van Zwolle, en de beklimming van de Peperbus voor een panoramisch uitzicht, zijn absolute aanraders. Zwolle is ook een topbestemming voor winkelliefhebbers met de Diezerstraat als centraal punt. Culinaire genieters vinden hun weg naar de vele uitstekende restaurants in de stad.

Historisch centrum van Zwolle
Historisch centrum van Zwolle

Hotspots Zwolle:

  • Museum de Fundatie: Kunst in een futuristisch gebouw.
  • De Librije: Een culinair avontuur in een sterrenrestaurant.
  • Waanders in de Broeren: Boekhandel in een kerk.
  • Het groene hart van Zwolle: Het Engelse Werk.
  • Thorbeckegracht: Pittoreske grachten en historische gebouwen.

Weekendje weg in Salland

Of je nu kiest voor het historisch rijke Deventer of het dynamische Zwolle, beide steden staan garant voor een unieke ervaring. Verken in Deventer de betoverende uiterwaarden van de IJssel en maak een uitstapje naar de lokale brouwerij DAVO voor een proeverij van ambachtelijke bieren. Zwolle, met zijn mix van historische charme en moderne flair, nodigt je uit om de culinaire hoogstandjes van de Librije te ontdekken.

Maar er is meer te beleven in de regio Salland. Verken de omliggende dorpen zoals Raalte, Olst en Wijhe, elk met hun eigen charme en bezienswaardigheden. Laat je verrassen door de serene rust van Fortmond, ontdek de artistieke schoonheid van Het Nijenhuis of zoek spirituele sereniteit in Abdij Sion. Deze verborgen parels in de omgeving bieden een perfecte aanvulling op je stedentrip.

Bezoek Salland Media voor de laatste lokale informatie over Deventer en de beste tips voor Zwolle. Laat je inspireren door de rijke geschiedenis, prachtige natuur en culturele diversiteit van deze Sallandse juwelen en maak van je weekendje weg een onvergetelijke ervaring!


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo

Plaats een reactie