Las Palmas: slippers in de winter

Ooit op de Canarische Eilanden geweest? Een vakantie op één van de grotere eilanden, Gran Canaria, wordt al gauw in een toeristendorp aan de zuidkust gevierd. Maar het is zeker de moeite waard om de hoofdstad in het noorden van het eiland te bezoeken: Las Palmas de Gran Canaria.

Las Palmas is een stad met bijna 400.000 inwoners. Waar de toeristen halfnaakt over straat lopen in het zuiden, is het hier serieuze business: hier lopen de mannen in pakken en de vrouwen op naaldhakken, met af en toe een verdwaalde surfer ertussen. Grote winkelcentra, culturele evenementen en stadsparken zorgen ervoor dat het eilandgevoel nooit beklemmend wordt.

Subtropisch klimaat

Eén van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen van hun oude dag genieten op de Canarische Eilanden, is het subtropische klimaat. Gedurende het jaar schommelt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 20 en de 30 graden. Inderdaad: zelfs hartje winter kun je hier nog met slippers over straat. Of naar het strand.

Het noordwesten van het eiland is de enige plek in Europa waar koffie wordt verbouwd, en in het zuidwesten vinden we het plaatsje met de meeste zonne-uren van Europa: Puerto del Mogán. Maar vergis je niet: sneeuw kan hier ook vallen, al blijft het nooit lang liggen. Dat gebeurt trouwens alleen maar in de spectaculaire bergen, die tot bijna 2.000 meter hoog reiken.

Bezienswaardigheden

Las Palmas heeft wat misschien wel het mooiste stadsstrand van Europa is: Las Canteras. Aan dit strand van ruim 3 kilometer lang ligt een lange boulevard, vol terrasjes, winkeltjes en sportvelden. In de vroege avond en late namiddag is het een komen en gaan van hardlopers op deze promenade.

Het oude centrum van Las Palmas heet Vegueta. Dit gebied ligt wat verder weg van het strand, maar is met de bus in zo’n 10 minuten te bereiken. De kleurrijke panden zijn zorgvuldig gerestaureerd en biedt op elke straathoek een fotogeniek stilleven. Bezoek hier eens het indrukwekkende Casa de Colón, het huis waar Columbus logeerde op weg naar zijn ontdekking van Amerika.

Andere eilanden bezoeken

Las Palmas is de perfecte springplank naar de rest van de Canarische Eilanden. Zo ligt Tenerife, met de hoogste berg van Spanje, op maar een halfuurtje vliegen. Ook kun je vanuit de haven de ferry naar strandparadijs Fuerteventura pakken. Lanzarote, met z’n unieke vulkaanlandschappen, is ook prima te combineren met een bezoek aan Gran Canaria.


Bekijk de stedentrips & tours van bekende reisorganisaties:
getyourguide logo
ANWB stedentrips logo
GreenCitytrip logo
bebsy stedentrips logo
TUI logo